Categorized | Ölrecensioner

Ja, det finns riktigt god folköl!

Häromdagen var jag förbi St:Eriksplan i Stockholm där Cajsa Warg nu har öppnat sin andra butik (det finns även en på söder). För er som inte är insatta i deras koncept så är det att erbjuda god och “bra” mat till folk, det är småskaligt, ekologiskt och lokalt. För den uppmärksamma innebär det även att man finner lite sådant man inte riktigt finner någonannanstans. Så även vad det gäller öl, vilket har rapporterats med lite jämna mellanrum med andra bloggare som av misstag eller medvetet har styrt sin kosa dit. När jag nu var där så fann jag tre olika folköl från tre trevliga bryggerier, Mora Bryggeri som jag mestadels läst om och varit intresserad av, Dugges som inte behöver så mycket mer introduktion och så slutligen Hantverksbryggeriet som ni nog också vet nog om. Självfallet fanns ett par tjecker, tyskar och lite annat också, men svenska mikrobryggerier och folköl är helt klart en kombination värd att uppmärksamma då deras öl kan säljas i närbutiker likt dessa.


Mora Bryggeri Guldpilsner
En 3,5%ig pilsner som är en nyversion av bryggeriets gamla pilsner som på 60-talet gick under smeknamnet ”guld pilsner”.

Utseende:
Lättare bärnstensfärgad vätska, lite gyllene med vitt fint skum, poröst men ändå mjällt och varierande storlek på bubblorna. 
Doft: Trevliga humleinslag av säd, gräs och lite aprikos och citrus. Smörigt mer än metalliskt eller makroproducerat. 
Smak:  Lättare munkänsla med bra kolsyra. Små bubblor i en ändå rätt fyllig känsla i munnen. Man märker av att det inte är någon starköl då smakstyrkan är rätt begränsad. Det är dock ingenting i smakspektrat som känns fel eller som jag stör mig på utan det är som att dricka en lite lätt humlig läsk. Drickbarheten och den läskande effekten drycken har är enorm. Dock hade jag hyllat den än mer om det funnits mer smaker för nu är den inte mer spännande än såhär – trots den trevliga doften.

Betyg? – OK+, med en trevlig doft och en drickbarhet och läskande effekt som jag verkligen gillar så får den ett plus av mig. Det är ett utmärkt komplement till de trista mellanöl som finns i drivor och som bara smakar typisk svensk lager med strå, gräs och lite metalliska inslag. Det här är bryggt med medvetenhet och en början till stil. Om denna finns som starkare variant skulle jag vilja jämföra och se om den har de smaker denna saknar.


Hantverksbryggeriet Bonden
Svensk folklig ale som det står på den är en lättsam ale på 3,5%. Tillverkats i samarbete med hembryggaren/bryggerskan Gun Sävhammar.

Utseende: Smågrumlig lite grågul vätska med fint litet skum med minimala bubblor.
Doft: Plastig doft med gräs och lätt fruktighet. Honungsdoft som växer ut.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Lite syrliga bubblor i en rätt tam smak. Aningar om gräs, majs, lite sötma och ljus fruktighet.

Betyg? – Sådär, tyvärr saknar den både större doft och smak för ett fullgott betyg. Jag skulle fortfarande välja den före en makrolager och jag tror att den skulle uppskattas mer än dessa av gemene icke ölfantast på grund av sin lättsamma smak med lilla avslutande honungssötma.


Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare
Sist ut av de lågalkoholhaltiga dryckerna är denna 2,8%’iga ale som därmed är den med lägst alkoholhalt.

Utseende: Rödorange, lite mörkgrumlig vätska med fint litet krämfärgat skum. Minimala bubblor och mjällare topp. Ser riktigt inbjudande ut.
Doft: Aprikos och persika med lovande beska och slutar med rätt mycket ren och lockande citrus. Doftar superbt för en så pass alkoholsvag öl!
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Förklarligen lite vattnig stil på vätskan, men fylligare än väntat och med en mer nedtonad fruktighet med persika, aprikos, ljusa russin och citrus. Som en utvattnad bitter eller lättare pale ale. Kommer fram lite maltiga smaker och en efterbeska mot slutet. Jag ser nu efteråt att den ”starkare” varianten på denna öl är just en bitter med simcoehumle och det märks. Utomordentligt god och frisk öl som jag garanterat ska köpa på mig en hel trave av att ha hemma.

Betyg? – Bra+, jag gillar inte mellanöl generellt, men denna är både smakrik och fyllig men ändå lätt och läskande på en gång. En perfekt öl för den som bara vill ha något till maten vare sig man är på jobbet, inte kan dricka så mycket eller vad för anledning man kan tänkas ha. Rekommenderar den varmt. Kan även säga att jag tog det sista av denna till lite kräftor på kvällen vilket var en riktigt bra kombination!


Så överlag är alla dessa ett fullgott alternativ till en vanlig pripps till maten och framförallt Dugges som bara är på 2,8%. Så om ni har möjligheten att prova på dessa – gör det! Jag hoppas verkligen att Cajsa Warg kommer lyckas med sin andra butik och även att dessa bryggerier kommer börja sälja mer av sin folköl då det helt har ändrat min syn på folköl som jag annars alltid likställt med blaskigt och rätt trist.Nu ska jag även ge ett besök till deras första butik uppe på söder för att se om deras “utbud” inkluderar något mer än dessa tre!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Ja, det finns riktigt god folköl!”

 1. Fredrik says:

  Det finns absolut bra folköl har du inte testat oceans ljusa på 2.8 kan jag varmt rekommendera den. Nanny state ifrån brwdog var också grym när jag testade den.

 2. Stefan - Beer Drivel says:

  Provade Dugges för några dagar sedan. Kommer lägga upp en recension när jag hinner med. Kan också tipsa om Monks Cafés låg alkohol öl, som man kan ta med hem. Största problemet där är att det kostar en del.

 3. Manker says:

  Fredrik> inte testat den, går att få tag på i stockholmsområdet någonstans? Får bli att hitta när jag drar till Göteborg om ett tag annars. Nanny State får bli då den kommer till bolaget snart.

  Stefan> Jo, varje gång jag varit på Monks har jag velat plocka upp ett sexpack (tanken var att dela med en kompis så priset hade varit överkomligt), dock har jag alltid glömt det.

 4. Norman says:

  hur mycket ta dem för Dugges? och har dem många kvar?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply