Categorized | Ölrecensioner

BrewDog 5 AM Saint och Bath Ales Festivity 08

Efter en lång vecka med en fullproppad helg så är man nu hemma i hemmets trygga vrå, det firade jag igår med att beställa lite mer godsaker från Holland. Fler Menno & Mikkel från De Molen (underbar), lite Struise Pannepot och kompletterande De Molen saker. Mer info då det dyker upp helt enkelt, men gott ska det bli. Det var jag värd, särskilt då det inte är alltför många saker jag är intresserade av i släppet den 16’e. Just det Lost Abbey Angels Share och Serpents Stout kommer också, samt lite suröl och barley wine från Amager. Topp topp. Nu till lite britter som provats nyligen, dödstrött – så blir inte roligare än såhär idag.  

Bath Ales Festivity
Denna 5%’iga porter är lagrad sedan 2008 (?), porter förvisso, men samtidigt lite alkoholsvag varpå lagringspotentialen kan ifrågasättas. Dracks som introöl på den senaste lilla De Molen-provningen härom helgen i minne av att den inhandlades inför den första provningen vi hade för något år sedan.

Utseende: Mörkt, mörk rödbrunsvart vätska med litet cappucinoskum.
Doft: Oerhört rund, nästan tam doft med choklad, kaffe och vanilj. Lite karamelligt och toffeeartat slut.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Tunn kropp med lite rökigt kaffe, riktigt mjuk istället för lite bittertorr. Söt känsla som hela tiden närvarar i smakerna. Mörk, mjuk, ale som blivit väldigt rund efter något år.

Betyg? – Bra-, trevlig och väldigt lättsam, men har nog inte lagrats så väl. Men kul experiment då det var en öl som blivit klar från min första ölprovning för några år sedan.

BrewDog 5 A.M Saint
”Iconclastic amber ale” är en red ale, inte amber ale på 5% med samma text på etiketten som den för norge producerade Alpha Dog varpå jag antar att det kan vara samma öl. Ser dock att det är olika procenthalter på dem (A.D har 4,5 medan denna har 5).

Utseende: Mörk halvklart rödbrungyllen vätska, litet smutsigt skum som rör ned sig till lite rester. 
Doft: Tydlig doft av persika, grape och humlekotte mot en maltig ryggrad som håller upp dofterna. Rätt doftrik för sina procent.
Smak: Lättare munkänsla med bra kolsyra. Kottig smak som även känns lite småvattnig, sedan slår en rätt kraftig bitterhet till och bedövar munnen lite och lämnar smakspår av grape, kotte och persika. Inte alls samma smaker riktigt som Alpha Dog’en, så jag antar att det är två olika varianter på samma öl då väldigt mycket är detsamma. Rätt trevlig ”naturlig” smak i eftersmaken. Bra beska, bra mix av frukt och malt men likväl lite småtunn och nästan vattnig.

Betyg? –
Ok+, det finns väldigt mycket i denna som gör den förtjänt av ett högre betyg. Smakerna och beskan är som i en bra lätt amerikansk IPA och malten gör sig väl som suddar ut de alltför hoppande humlesmakerna och stävjer den och ger den lite kraft. Samtidigt är den lite vattnig. Visserligen kan man ge den plus för det då det ökar drickbarheten och gör den till en bra session-öl, men i det här fallet är jag inte helt övertygad då vissa av smakerna går förlorade i samma veva. Men en bra sessionöl, om än kanske lite besk (testa att dricka 6 Sierra Nevada Pale Ale typ..). Synd då det är en väldigt (!) bra öl rent smakmässigt med en finfin beska.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “BrewDog 5 AM Saint och Bath Ales Festivity 08”

  1. Johan says:

    Anledningen till den lägre alkoholhalten i Norge borde väl vara att de vill kunna sälja den i vanliga affärer. Det är väl först över 4,7 % som det måste säljas på Vinmonopolet om jag inte minns fel.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply