Categorized | Ölrecensioner

Nanny State 0,5 – humle eller smak, det är frågan

Efter åtminstone 7-8 besök på olika systembolag så fick jag häromdagen tag på en BrewDog Nanny State 0,5%. Denna nästintill alkoholfria öl som det snackats rätt mycket om på sistone, dels för att BrewDog aldrig håller igen på något  (i detta fall humlen) och dels om huruvida öl med så låg alkoholhalt har någon större smak.Men en öl på uppåt 200 IBU brukar kunna ha svårt att hävda sig i vanliga fall, och med 0,5% kan man inte förvänta sig alltför mycket kropp – så resultatet blir ju antingen bu eller bä beroende på ens inställning till välhumlat före smak och kropp. Samtidigt är detta en öl som än en gång flyttar gränser, eller snarare suddar ut dessa gränser och visar att man visst kan göra humlad och humlesmakande lättöl. Vad jag tycker BrewDog gör fel är att enbart satsa på “se vad vi gör” mer än “se vad vi gör, och hur det smakar”. Visserligen gillade jag Pingvinen, men det finns ett par små experiment som är trevliga och spännande – men smakerna har blivit lidande. Dags att börja göra öl som smakar underbart också. Men nu får vi börja dissikera Nanny State’en.

BrewDog Nanny State
Utseende: Mörk gyllenbrun färg på vätskan med lite krämfärgat skum med små fluffiga bubblor med mjällare topp.
Doft: Humlekottar som övergår till lite mer kotte. Massvis med kotte, aprikos, persika och grape. För en humleälskare så är detta underbart, dock kanske man börjar undra hur det kommer smaka. Ren humlesaft utan kropp?
Smak: Lättare till medel munkänsla med bra kolsyra. Hmm, det är en på tok för besk och bitter smak utan kropp. Visst är det oundvikligt att känna bombastiska humleinfluenser, men jag saknar någon maltig grund och sötma att lyfta humlesmakerna. Lite metall kommer fram också vilket väl är oundvikligt då man gjort en öl på humlekottar, en näve (säkert inte mer) av 8 olika maltsorter och sedan öst i mer humlekottar. Ändå är det rätt gott då man väl kommit över den första gränsen och gillar man humligt så är detta en rätt bra öl för det priset att ha hemma. 

Betyg? – OK, jag förstår både dem som sågar den längs humlekottens fäste liksom jag förstår de som hyllar den (ta en titt på vad Daniel Schnille och Schmak tycker t.ex). Har den haft lite mer grund hade jag nog älskat den lika mycket som jag verkligen gillade Dugges Brandmästaren Andrens Törstsläckare som liksom denna var lite tunn i kroppen, men hade en fruktigare humlemsak och hade en mer drickbar kropp. Och, vilket Daniel också påpekar så lär denna nog bli trött och då lär det enbart smaka kemikalier och underliga oljor. Så nä, något mer hade de behövt göra – men det handlar om att pusha gränser och det har de gjort här genom att visa att alkoholfri öl kan humlas och få mer smak.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Nanny State 0,5 – humle eller smak, det är frågan”

  1. Weine says:

    Du får nog lägga lite mer omsorg på att rengöra dina glas Manker. Har nog aldrig varit med om så många bubblor på insidan av ett ölglas vilket skvallrar om att glaset är smutsigt. 🙂
    Diskar du dina ölglas i maskin ihop med stekpannan? 😉

  2. Manker says:

    Har tyvärr ingen maskin och vart fjärde ölen på kvällen, då är jag lat och orkar inte diska så noga 🙂 får skylla på alkoholen där haha

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply