Categorized | Ölrecensioner

Två raketporters, Founders Porter och Great Lakes Edmund Fitzgerald

Såhär i väntans tider inför helgens start av SBWF så blir det att klura på vad som ska drickas, vart det ska drickas och hur. Det blir faktiskt min första mässa vilket känns väldigt roligt, missade den i fjol och för två år sedan av anledning att ingen kunde eller ville följa med. Men i år bär det av och troligen blir det besök på lördag och kanske någon dag i nästa helg. Dilemmat nu står mellan att prova trevliga småsvenskar vilka måste gynnas samtidigt som det alltid är oerhört intressant att se hur den svenska “ölbryggarvärlden” ligger just nu, vilka trender finns, vilka öl funkar. Samtidigt vill jag prova amerikansk öl, i stora mängder. Så det blir att fnurla vidare ett par dagar.

I helgen var jag på Sorbon och bara någon dag innan det på Monks varpå jag provade två av de porters som anses ligga i yttersta toppen bland porters. Trevlig och väldigt gott att “behöva” prova dessa. Extra skönt var det att få dricka lite nytt och gott från americkat då det har varit väldigt, väldigt mycket belgare på sistone. Att också få dricka lite mer av Founders mörka öl var ännu ett stort plus. Founders gör överlag oerhört bra öl och hela listan på deras mörka öl borde finnas på var mans öl-önskelista.


Founders Porter
Världens näst bästa porter?

Utseende: Svartbrun vätska med litet brunt skum.
Doft: Centrerad doft kring kaffe, lite laktos och mer kaffe. Finns spår av fruktighet och choklad. Perfekt balanserat och för de 6,5%’en så smälter de ihop kalasbra.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Fyllig men ändå torr smak där kaffen uttrycker sig oerhört fint. Tack vare lite beska så tas de ”låga smakerna” upp bättre och gör att den får ett djup i smakerna. Chokladsmaken finns där även i smaken och som vanligt med Founders så är det hela väldigt välbalanserat och fint gjort.

Betyg? – Bättre+, helt perfekt porter! Fyllig, kraftig och perfekt som Founders mörka öl brukar vara. Det här är inget undantag utan visar verkligen på hur bra Founders är och med hur små medel man kan få sina öl att utrycka väldigt mycket.

Great Lakes Edmund Fitzgerald

Utseende: Mörkt brunröd vätska, lite mörkare cappucinofärgat skum.
Doft: Mycket rostat malt med sedvanlig choklad, men även bär och lite lakrist. Renare, mjukare och helt enkelt godare doftr med en fin fyllighet som vilar över hela doften och lovar gott om denna sporter.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lättrostad malt, choklad och lakrits samt lite vilande bärighet som kommer fram och ger lite fyllighet och djup. Inte så torr som andra lättare porters kan bli utan verkligen mumsigt fyllig och med en väldigt bra kraft. 

Betyg? – Bättre-, riktigt bra. Fyllig, mjuk och smakrik. Porter med lite extra allt. Jag gillar framförallt hur lättdrucken och fin smaken är utan att  det gör avkall på någon annan del i smakupplevelsen.

Varför inte sluta dagen med en sånhär?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply