Categorized | Ölrecensioner

Southern Tier Imperial Oat – Om hästen själv får välja

Så var det ut med den näst-siste ölen i Southern Tiers Blackwater Series, deras havreöl Imperial Oat. Här ljög jag faktiskt lite, eller egentligen inte – jag skriver bara lite i retrospekt då jag på mässan nu i helgen drack Jah*va‘n och därmed är serien fullbordad. Men mer om den senare som det brukar låta här. I serien ingår ju för de eventuellt ovetande: Choklat, Creme Brulee, Mokah och sedan dessa två Imperial Oat och Jah*va. Ser även nu att deras Oak Aged Unearthly är i en limiterad serie – en grym öl är den dock!

Imperial Oat’en är ju den enda ölen i serien som inte riktigt har en “smak”, om man nu låter bli att räkna havre som en egen smak, varpå listan av ingredienser blir mindre spännande. Columbus och Williamettehumle är det dock som står för humlingen och utöver maltsorter som pale malt, chokladmalt, havre etc så är det även lite svartmalt.


Southern Tier Imperial Oat

Utseende: Brunsvart vätska med litet brunt skum 
Doft: Len underbar choklad som elegant följs av lite havre och en dos kaffe. Njutning. Man känner havreflarn som om de liksom vore chokladdoppade i en choklad som lyxats till med en uns cappucino. Bra tyngd i doften som avslutas med lite bärlikör.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och stor smak. Superbt len och njutbar vilket havren hjälper till med. Smakerna av choklad och havre är väldigt tydliga och humlen ger en liten bitterhet som hjälper till med kroppen.

Betyg? – Bättre+, den första ölen i serien som jag tror får ett plus bakom “bättre”, egentligen är de bättre än bättre, men i min skala är de inte helt bäst. Vad de är är att de alla är riktigt bra öl där denna går mer mot “vanliga” Imperial Stout-hållet medan de andra faller lite i enkelspårigheten med att “bara” smaka choklad, kaffe etc (förvisso med all bravur!).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply