Categorized | Ölrecensioner

BrewDog Trashy Blonde och 77 Lager – folkölsvarianten

Att BrewDog kan gå bananas på öl vet de flesta, likaså att de släpper ut en himlans massa olika öl för att vara ett relativt ungt bryggeri. Det här med kvalitet kontra kvantitet vet jag inte riktigt om de har hört talas om – deras öl är oftast bra, men faller lite på att de vill vara kaxiga mer än sträva efter perfektion. De gör även lite specialöl för olika marknader – vårt grannland Norge har Alpha Dog och nu är det dags för oss svenskar. Vad vi får? BrewDogs Trashy Blonde och 77 Lager på folkölsstyrka så att man kan köpa dem i vanliga matbutiker – 3.4% ligger dem på. I de lite alkoholstarkare varianterna så är 77 Lager en rätt chillad lager, läskande och helt duglig om man vill ha något lättdrucket och lagom smakrikt medan Trashy Blonde i mitt tycke var lite tråkig, men drickbar.

BrewDog 77 Lager
1,4% lägre alkoholhalt så vipps var den anpassad för svenska matvarumarknaden.

Utseende: Vitt lite tråkigt skum med små bubblor ovanpå den smått urvattnade gyllenfärgade vätskan.
Doft: Ingen större doft innan en majssöt doft med lite blöta korn uppenbarar sig. Rätt typisk lagerdoft med utan en alltför stor metalliskt störande doft.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Ingen nämnvärd smak utom lite brödighet och korn mot slutet. Tycker fortfarande inte den är äcklig eller har något dåligt i sig – den är bara rätt platt, men fortfarande bättre än de flesta burklagers och annat skräp som bara smakar robotbröd.

Betyg? – Sådär, smaklöst men inte äckligt. Fortfarande bra pilsnerlätt och allt sånt. Men jag har svårt att se varför man ska välja en av dessa före en blasklager som åtminstone smakar NÅGOT.

BrewDog Trashy Blonde
Bara 0,7% svagare är denna blonde ale än den vanliga varianten..

Utseende: Ett lite mer färgat ljust skum ovanpå samma urvattnade gyllenfärgade vätska.
Doft: Aningar av rätt friska och färska humlekottar, lite örter, vört. Lite fläder och citrus där framförallt den lite blommiga fläderdoften växer något.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt bitter och torr i munnen med bra beska och helt duglig smak med citrus, grape och lite blommor och fläder. Rätt kort smak men efterbeskan sitter kvar bra och då jag tyckte den vanliga trashy blonde’en var lite tråkig så är den här mer förlåtande då man kan skylla på att den är en ”folle”. Har lite samma tydliga och humlebeska kraft som den alkoholfria Nanny State’en fast här är humlen inte fullt lika upprorisk men saknar fortfarande större kropp att vila sig mot, men det smakar bra och jag gillar den faktiskt (gillade inte alls den vanliga Blonde’en på samma sätt).

Betyg?
– Bra, smakar bra, friskt och beskt med blommor och citrus. Kanske lite för beskt för många men vill man ha en smakrik öl utan större alkoholprocent så är detta helt klart rätt öl! Medan jag skulle välja bort 77 Lager’n för dess smaklöshet så smakar denna som om den hade kunnat ha 1-2% till i sig. Nu glömde jag kolla på priserna, men då båda flaskorna i sina alkoholstarkare versionerna också är ”rätt billiga” så är det inget val som görs på grund av ekonomiska skäl utan i så fall för att man vill hålla nere alkoholprocenten. Lär bli bra efterfest-folle.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply