Categorized | Ölrecensioner

De Molen Neander Ale – Back to the basics?

För att vara ett relativt ungt bryggeri har Menno hunnit med rätt många olika öl genom åren och denna är en öl som han började brygga redan 2003 med namnet ”Oliviers Neander Ale” från bryggeriet ”Oliviers Biere Advies. Då tyckte han även att den utan problem kunde serveras mellan 6-8 grader medan han idag rekommenderar en dryckestemperatur på 15 grader.  Och som man kan se på bilderna här så har designen på etiketterna ändrats lite med åren (även fast t.e.x Engels etc håller kvar lite på den gamla designtypen). Detta är iaf en English Strong Ale med ”de vanliga humlesorterna” (Premiant och Saaz) med en IBU på 88,2. Brygd i slutetav förra året och tappat i början av detta. Flaska 26 av 575, jag gillar låga siffror.

De Molen Neander Ale

Utseende: Brungrumlig mörkt orangefärgad vätska med stort cremefärgat skum med minimala till små bubblor som sätter sig rätt fint och vägrar flytta på sig. 
Doft: Stor fruktighet med besk aprikos, persika och apelsin. Inslag av jäst (eller om det är väldigt gräsiga och kryddiga humleinslag..) gör det inte känns så stiltypiskt vilket beskan och den trevliga fruktigheten bygger vidare på.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Karamell, toffe och jäst kommer först i smaken, sedan kommer malten – all denna malt. Det blir som ett toffeekalas men med jäst- och humletousch. På BA finns den inte och av de 34 omdömen som finns på RB så verkar ingen ha provat riktigt samma öl – smakerna går från mjölkchoklad, till enorm beska till whiskey etc. Men den är trevlig, men inget riktigt speciellt.

Betyg? – Bra, lite tråkig De Molen-öl men som ändå känns som om den har lite historia bakom sig. Många olika smakintryck och överlag känns den inte riktigt som en ESA men sådant brukar ju vara rätt relativt sett till alla undergrupper etc som finns, sen så är RB inte så bra ibland på att kategorisera öl. Men en välhumlad strong ale med stor maltighet, lite likör och med bra fyllighet. Men en flaska blir lite motig i längden att dricka själv då den ändå är rätt begränsad i smaker och dofter. Där har ni Neander Ale’en typ.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply