Categorized | Ölrecensioner

Öl # 666 – De Molen Hel & Verdoemenis 666


Vad kan vara mer passande som sin 666’e öl än en med nummer 666? Förvisso hade jag ett par att välja på då även Struise’s Black Damnationserie har nummmer 666 på sig, men tyckte ändå att det här var en mer rättrogen öl. Ölen är De Molen’s Hel & Verdoemenis lagrad tillsammans med hyvlade bitar från cognacstunnor. 18 cl flaska som enligt ”internet” inte ska ge lika bastant smak som de större flaskorna. Flaska 1164, all info som finns på flaskan, well 10% då med.. Här visste jag först inte vad för lagring det var då jag vara mig fann det på RB, De Molens hemsida eller något liknande – frågade till slut han jag köpt flaskan av och han, liksom Daniel på Monks senare konfirmerade – sa att det var hyvlad cognagstunna. Jag kom att gilla denna kan jag spoila redan nu, men vad som var än bättre – att Misto B.A-lagringen av samma öl kommer att dyka upp imorgon – och den höll samma mått som Kaggen och andra helt underbara Imperial Stouts, så missa in det…

De Molen Hel & Verdoemenis 666

Utseende: Svartbrun vätska med litet litet brunt skum som lägger sig kring glaskanten.
Doft: Någon form av whiskey, men inte rökig eller med vanilj, men ändå med någon form av stuns (cognac visad det det sig ju senare). Mjuk, fyllig och väldigt potent doft men ändå rätt lugn och trivsam.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Riktigt bra smak av träfat och lite bärliknande fruktighet, röda äpplen typ etc. Känns finare och bättre än whiskeylagrat (vilket väl då stämde senare..). Någon form av kryddig, lite pepparliknande smak dyker upp lite ur lådan – men vad gör det? Det här känns väldigt elegant och fint, smakmässigt. Lite ihopblandade smaker tyvärr och som Menno sagt så är alla olika lagringar av dessa öl helt olika och bör inte ens kallas för samma öl – men med olika lagringar.

Betyg? – Bättre (+), det är en hel diskussion som finns – både inom vin, sprit och öl om huruvida och hur mycket intryck vätskan tar av olika fatlagringar och hur mycket, hur länge och av vad det gäller. Men jämfört med den ekfatslagrade versionen av denna öl så är denna mjukare, mer potent i smak och doft och lite eleganter. Nästan lite missvisande med att då kal

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply