Categorized | Ölrecensioner

Dansken kommer! En radda danskar betas av


Förvisso kommer det lite danskt nu på systembolaget, men jag syftar snarare till den miniinvasion av danska öl mitt anteckningsblock har mött. Men Monks Porterhouse hade (har väl en tre sorter kvar på tapp, men ett gäng på flaska) Dansk öl-festival för ett tag sedan varpå det blev att man råkade prova igenom massa goda danskar – främst då från Hornbeer. Ett bryggeri som verkar göra en hel del Imperial IPA’s då åtminstone 2-3 av de jag här provar är sådana – och alla 4 öl från dem jag provat har varit riktigt, riktigt bra. Synd att jag inte hann prova mer från det på mässan (1-2 sorter fick det bli, varav en förvisso var en rejält humlad Black IPA). Använder man deras egen lilla “humle/malt-lista” så ser man att Födelsedagsfest, IPA, IIPA, Happy Hoppy Viking går ungefär i den ordningen. Från mindre extremhumlig till ytterst humlig där Vikingen har en IBU på 130 och klassas av dem själva som en tripple IPA. Tyvärr har jag inga bilder på ölen denna gång, men för att det inte ska bli för tråkigt med massa text har jag bilder på roliga djur.

Djävlebrygg Eclipse

Utseende: Lite rödorange vätska, fint vitt skum
Doft: Blommigt och nötigt med en skvätt fruktig humle. Rätt pale ale-aktig i doftintrycken. Pinje och liknande mot slutet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Halvtunn och rätt snäll PA/APA (?). Liten efterbeska efter smaken som främst har bär och frukt i sig. Blommig frukt och lite tvålighet finns också där i eftersmaken, dock utan att bli för kraftigt – utan det är hela tiden läskande och lättdrucket.

Betyg? – Bra, bra humlad pale ale (?) med lite lätt metallisk beska och citrus. Lätt drucken och stabil.

Hornbeer Födelsedagsfest

Utseende:
Lätt grumligt orange 
Doft: Fräsch humledoft med lite grape och citrus.
Smak: Bra beska, torr och crisp. Eftersmaken har bra smak med mer bitterhet än beska och det är just bitterheten som sätter sig på en.

Betyg? – Bättre, oerhört bittert besk men ändå väldigt fräsch med mycket citrus och en ”crisp” smak.

Hornbeer Happy Hoppy Viking

Utseende: Brunorangefärgad grumlig vätska med lite smutsigt skum.
Doft: Godis! Syrliga karameller für alle i smaken! Mycket ren och stor citrus och grapesmak, verkligen toppfräsch. Humlekotte och godis men ändå med en viss bitterhet i doften.
Smak: Lättare munkänsla med rätt bra kolsyra. Rätt lätt i munnen och även här är den nästan lite för snäll för en IIPA. Väldigt snäll beska och det är väldigt lättdrucket men tyvärr är smaken inte lika framträdande som i doften. Beska humlegodiskarameller?

Betyg? – Bra, god(-is) doft och lite samma i smaken. Lätt och snäll IIPA som är inbjudande och snäll men inte levererar fullt ut.

Hornbeer IIPA

Utseende: Orangegrumlig vätska med smutsigt skum. 
Doft: Tranbär och vinbärssyrlig doft med mycket frukter och en riktigt fin beska. Lite aprikos mot slutet. Påminner lite om deras tranbärsöl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Tranbär och vinbär i smaken, kanske en släng krusbär. Lite ovanligt för vare sig en IPA eller IIPA. Ska klura ut humlesorterna för denna. Men fyllig och bra smak och den är verkligen god.

Betyg? – Bättre-, fruktig och framförallt drickbar med fina smaker av olika sorters bär.

Hornbeer Oak Aged Cranberry Bastard

Utseende: Rödbrun vätska med fint mjällt skum, lite lätt cremefärgat
Doft: Träig doft med dov frukt, lite lätt syrlig men ändå med något “extra” där som är svårt att sätta fingret på.
Smak: Ektunna samt lite fin syrlighet. Mjuk men ändå smakfulla tranbär där den yttersta syran sötats av utav eklagringen och kvar är den goda, fräscha smaken men lite sn’llare. Fyllig och med superb syrlighet. Även en del smak utav gamla hallon.

Betyg? – Bättre, rund, fyllig och välblandat med trä och tranbär. Gott att den är så mjuk utan att vara direkt söt, eller för surt syrlig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply