Categorized | Ölrecensioner

Alesmith Summer vs Winter ale – Samma men olika?

Amerikanska AleSmith nere i San Diego har egentligen en rätt begränsad lista av öl – de gör 10 året-runt öl, 5 säsongsspecial och 3-4 olika lagrade varianter samt ett gäng one-time-only släpp, dock är de alla riktigt bra. Utav dessa säsongsspecialare har de en, eller snarare två som görs för sommaren respektive vintern. Ölen i sig kallas YuleSmith och sedan ‘Holiday Ale’ då den antingen ska drickas under julen eller har släppts för att fira självständighetsdagen 4’e juli. Vad som också skiljer de båda ölen är att det fulla namnet på sommarölen är YuleSmith (summer) IPA medan vinternversionen heter YuleSmith (winter) Imperial Red Ale och således är det olika öltyper, där den somriga trots namnet är en DIPA. Båda vann guld 2003-2005 i World Beer Championship vilket man väl dock ska respektera men inte ha som föreställning att ölen verkligen är världsbäst bara för det. Tyvärr har jag inte hittat så mycket info om humlesorterna som använts vilket hade varit kul att veta, speciellt i sommarversionen som har en väldigt fruktig och fin humlesmak som drar åt Cascade eller annan C-humle.

Alesmith YuleSmith (winter) Imperial Red Ale

Utseende: Varmbrun vätska med lite grummel i. Skum som dör ned till lite rester kring kanten.
Doft: Maltig likör i doften som med en bra beska och lite fin sötma känns både julig och inbjudande. Väldigt bra balans och med både humliga frukter och bra malt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bra beska som verkligen är påtaglig men inte på det sättet att man tycker att den tar över. Likaså är maltigheten som är precis lagom och inte för mycket utan stämmer in i det övriga smakerna väldigt väl. Lite typisk red ale med mycket malt och en bra beska med lite bärig fruktighet, men uppgraderat ett snäpp till lite kraftigare.

Betyg? – Bättre+, drickbart med väldigt lättdrucken stil med fina smaker av malt, svarta och röda bär och en bra sötma. Lite american strong alestuk på den. De 8,5%’en är precis lagom för att man ska kunna gotta sig med en flaska efter att ha agerat tomte åt en drös snoriga barn.


Alesmith YuleSmith (summer) India Pale Ale

Utseende: Lätt matt persikofärgad vätska, smågrumlig, småporöst kompakt vitt skum med mjäll gräddig topp. 
Doft: Mycket tropiska frukter, grape och en del pinje men ändå med en rejäl maltighet. Fruktigt men med stor DIPA beska. Mycket persika och grape-tonic.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig smak med lite lätt två men desto mer blommig tropisk fruktighet, lite av allt med andra ord. Inte för bedövande beska men likväl stiltypisk kraftig.  DIPA.

Betyg? –
Bra+, drickbar och rätt snäll och enkel DIPA. Smått lömsk med sin rätt dolda procenthalt men ändå med bra tryck i smak. Dock har man druckit DIPA’s som satt större spår på en, och oavsett hur den må vara rankad på olika sidor så tycker jag att den är mer snäll och lättdrucken än fantastisk. Likväl en bra sommarversion av den andra YuleSmith’en. 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Alesmith Summer vs Winter ale – Samma men olika?”

  1. Erik says:

    Jag drack förra årets sommarvariant ungefär såhär års (dvs ungefär 4 månader gammal) och tyckte det var en fantastisk DIPA som var balanserad, rund och otroligt välgjord så som nästan bara ett Alesmith-öl kan vara. I år drack jag den i New York i början på augusti (dvs ungefär 1 månad gammal) och upplevde något helt annat. En smått aggressiv humlefruktighet med mycket grape och en rejäl beska. Inte alls lika balanserad, men också den fantastiskt god (fast på ett helt annat sätt).

  2. Manker says:

    jo, riktigt bra är den och jag tror att den som du säger kanske är bättre när den är lite äldre. Den är en sådan DIPA som drar lite åt mer maltigt, balanserad och beskt som vissa american strong ales och lättare barley wine's ibland kan ha. Riktigt god var den, dock är det så jäkla massa bra DIPAs som finns och jag tycker den var lite klen jämfört med många av de bättre. Men likväl blir man aldrig besviken på Alesmmith

  3. viktor says:

    Jag gillar helt klart sommarvarianten med några månader på nacken. Helt underbar öl, riktigt mild och njutbar IIPA. I mitt tycke något skarpare än julversionen som släpptes häromveckan.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply