Categorized | Ölrecensioner

Ölbloggarstafett – En ölturnée i USA! del 2

 Ölbloggarstafett – En ölturnée i USA! del 1
  


In i landet!
Problemet med en ölresa runtom i USA är att man måste, MÅSTE, begränsa sig – oavsett hur lång tid man har. Antingen är det någon fantastisk beer festival eller beer event som sker i en viss del av landet, eller så har något stort märke på andra sidan landet just lanserat en exklusiv öl som kommer vara svår att få tag i. Jag vet bara själv hur vi letade med lykta efter Sierra Nevadas 30’th Anniversary-serie innan vi åkte hem. Nu hittade vi bara den 1’a delen men likväl, den var värd det på många sätt – den kostar idag på krogen run 1.2’-1.5’ per flaska och Wicked Wine kommer inte ta in mer än del 1 och 2. Samtidigt hade Avery släppt en specialserie suröl som verkligen var magnifik men där vi ’bara’ lyckades få tag på 3 olika flaskor – öl som inte de heller kommer att nå andra sidan Atlanten. Så val, val och val handlar det om.

Anyway, från New York så kan man antingen åka djupt inåt i landet eller uppåt via Boston till andra bra bryggerier som Samuel Adams, Allagash, Magic Hat och Smuttynose. Kolla bara här så ser du tydligt den rikedom det finns när det kommer till bryggerier.  Väljer vi att åka uppåt, så är ju ett måste att stanna på Ebenezer Kezars Restaurant and Pub utanför Lowell i Maine. Jag skulle nog kunna skriva gott om många pubar i landet, men denna omtalas av folk som knappt varit där – hype eller berättigat? Det senare skulle jag påstå! Men har man med sig familj, vänner eller kanske en hund så vill man också göra annat, inte bara dricka öl (eller?). Då kan man ta en tur vidare till Kanada och sedan den vägen ned till Michigan, Indiana och Ohio

Väljer man att styra kosan inåt landet så når man istället direkt dessa öl-delstater. För visst vill man stanna till  och ta en Hopslam hos Bell’s i Michigan, eller stanna resten av livet och dricka Alpha King, Gumballhead och Behemoth hos Three Floyds i Indiana? Och ja, det är ett val man kanske måste ta vid en resa likt denna. Men varför inte söderut? För att citera killarna på podcasten The Beer Report – ’what is there down there?’ – vilket nog stämmer då jag känner till få bra craft breweries från the south?

Innan vi riktigt kommit till dessa ’mid states’ åker dock förbi Pennsylvania, strax lite västerut från New York där vi även hittar staden St.Marys och Straub Brewery –är du snål och vill dricka gratis öl så erbjuder bryggeriet gratis öl från deras ’Eternal Tap’ som är öppen varje dag under normala kontorstider. Förutom Straub så är det väl främst Victory som man skulle kunna ha i åtanke om man vill ta en usväng lite nordväst från New York.

Dock är ett stort, stort, STORT! Plus för att välja att åka direkt inåt landet att om man lägger resan, vilket man bör, runt April att Dark Lord Day är runtomkring då (i år var det 24’e april). Denna stora event är inte bara releas’en av den svåråtkomliga Dark Lord Russian Imperial Stout, som ligger 2’a bakom vår egen Kaggen på topplistan på RB över impar. Där kan man dricka öl och allmänt umgås med andra ölnördar som har med sig och gärna delar med sig utav öl från runtom i landet. Ett utmärkt tillfälle också att göra sig av med/prova lite av all den öl du köpt på dig i New York.

Men vi ska vidare inåt, mot Kalifornien, inte bara för vad som finns där utan snarare vad som finns däremellan – Colorado. Anledningen? Förutom vacker natur, möjligheten till skidåkning och friluftsliv i världsklass? Well, detta: Avery, Boulder Beer, Flying Dog, Great Divide, Left Hand, New Belgium, Oskar Blues. Övertygad? Är du inte det ska du inte läsa den här bloggen. Efter Kalifornien så är detta delstaten med flest antal bryggerier varpå man säkerligen lär ha en favorit vars bryggeri och brewpub man vill besöka. För just brewpubs måste rekommenderas, något som vi i Sverige inte är lika bortskämda med men som t.ex. Mikkeller nu i år då startat upp. Kort och gott en pub som oftast är i regi av bryggeriet själva där de serverar lite exklusiva öl och sådant de vill prova på konsumenterna innan de eventuellt börjar producera den i större mängd. Fördelar med Colorado? Mnjae, vi kan börja med en nackdel och det är att man har ungefär samma alkohollagar som i Norge där öl över 4% inte får säljas i matbutikerna utan måste säljas i speciella  fördelen är annars såklart den årliga Great American Beer Festival, ett jättelikt event som hålls i Denver och som stoltserar med över 2000 olika öl och en drös events. Dock bör man vara ute i tid om man vill kunna bo någorlunda bra i staden. Åker man inte just kring dessa dagar men likväl vill göra annat än att åka från bryggeri till bryggeri så kan man lätt kolla in kalendrarna som finns på både Rate Beer och Beer Advocate för mer tipps om vad som sker just där man är.

En resa in i själva USA likt den etapp vi är inne på nu innehåller många ‘att göra’ samtidigt som mycket nu är upp till en själv. New York och Kalifornien, och för den delen Colorado, har mer att erbjuda när det kommer till annat att göra och mångfald med saker på en lite mindre yta än vad vissa av de delstater man svischar förbi har. Därför är ett val att man helt enkelt skippar ‘mitten’ om det inte är något speciellt man vill vara med på och om man inte vill se mer av den Amerikanska kontinenten. Skulle man istället spendera 2-3 dagar i New York och lika många i Kalifornien så skulle resan nog bli mer väl avägd. Därför är det svårt att tippsa om saker inne i landet då det kan innebära att man behöver ta sig en bit bara för några få saker. Dock finns där även en hord olika festivaler md båda öl och mat, musikfestivaler och massa annat. Så många av dessa ‘saker’ är som just Dark Lord Day, Great American Beer Festival och liknande – saker som är lite ‘once in a lifetime’ och en väldigt kul upplevelse, men att helt boka sin resa efter det? – det är upp till en själv.

Imorgon blir det slutdelen på resan och då tar vi oss från Colorado via Oregon ner genom norra Kalifornien och fram till vårt mål – San Diego. Ni får ursäkta att det inte blev en större lista på ställen med mat, pubar, ställen att köpa öl och liknande – men för denna delen på resan så är den delen upp till ens eget tycke, och som vanligt rekomenderar jag Beer Menus alternativt Beer Mapping för info om ställen, krogar etc. 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ölbloggarstafett – En ölturnée i USA! del 2”

  1. Jompa says:

    Vilken resa! Jag skulle lätt kunna bosätta mig i USA enbart för ölens skull. Bra jobbat!

  2. fajanen says:

    Bra skrivet. Kan du något om Florida? Verkar inte vara så bra där ölmässigt. Ska till Orlando i januari på konferens. Det jag hittat är Cigar City som ligger i Tampa.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply