Categorized | Ölrecensioner

Komplement: USA Tour Goes Florida samt icke humlebetonad öl!

I mina inlägg om en fiktiv resa genom USA’s ölmarker så fick jag två frågor om olika komplement – dels ska Fajanen till Orlando och Florida i vinter och undrar därför lite mer om hur öl-landskapet ligger där. Dels ville Uffe på Karlströms Malt (som var den som gav mig uppgiften från första börkan) se ett komplement med lite öl som inte är så humlefixerad.

Öl i USA med mindre humle?
Om vi börjar nedifrån och tar och snabbt listar ett gäng öl som inte är så humletokiga? Det är relativt lätt anser jag då en majoritet av de bästa ölen från USA är just öl som inte tokhumlats, vad däremot kan de om mer europeiska ölstilar?

Tar vi belgiska ale‘s så har både Russian River en drös bra öl vilket även bryggerier som Avery, Allagash och framförallt även Ommegang gör. De senare koncentrerar sig ju helt på just belgiska öl, något som verkar bli rätt vanligt bland vissa av landets mikrobryggerier som kanske saknar eget bryggeri. Oj, glömde nästan 21’st Ammendment’s Monks Blood – en belgian strong ale jag kan rekomendera starkt! Bland bitters, english pale ale‘s och liknande är det också bryggerier som Russian River, Stone m.fl som gäller. Sedan gör nästan alla mittemmellanbryggerier som Flying Dog, Samuel Adams, Goose Island m.fl allt från IPA’s till mer europeiska alternativ då de exporterar en stor del av dessa öl hit. Underligt nog har väldigt många amerikanska bryggerier just belgiska öl i sitt utbud, medan jag bara känner till EN svensk belgisk öl och än mindre har kommit i kontakt med en brittisk dito.

Vad jag däremot skulle hålla utkik efter är suröl från Russian River samt Avery‘s brettserie (något som  andra bryggerier börjar apa efter och släppa egna brettversioner på många av deras öl), men även traditional ales från främst Drogfish Head och Hair of the Dog. Sedan är Founders ett bryggeri som inte enbart gör typiska humleboostade öl och där deras old ale Curmudgeon och scotch ale’en Dirty Bastard

Tyvärr kan jag nog inte svara bättre på frågan då det ur mitt perspektiv är USA som är det ledande öllandet, kanske får man därför ställa motfrågan – vad har England som inte finns i USA? England har i mitt tycke Real ales, bitters, stouts och english pale ales, där någonstans slutar deras “uppsjö” av öl. Alla dessa öl finns i USA också, men där finns också världens bästa suröls, traditional ales, bitters m.m. Jolly Pumpkins bitter ligger riktigt bra jämfört med de flesta engelska ditos på listor, vilket även holländska De Molen gör – var är den brittiska ölen? Brittisk öl skulle jag påstå har stagnerat och är något för vanemänniskan alternativt den som inte vågar lägga en 5’a eller så för att få en desto bättre öl. Samtidigt kan jag förstå många då amerikansk öl just är för dyr, särskilt om man vill ha de lite bättre ölen. Vad man får för ungefär samma pris som en engelsk öl är just humlbetonad öl (oftast) då den är ‘vanligare’ och därmed billigare. Men detsamma gäller oftast omvänt då man i USA inte har lika enkelt att finna brittisk eller europeisk öl varpå den också blir dyrare. Nä, är man ute efter amerikansk öl som inte är så humlebetonad så är det bara att kolla vad bryggerierna gör – för till skillnad mot många europeiska bryggerier gör de flesta hela spektrat av öl medan vi här på andra sidan Atlanten är lite försiktigare (bortett från kanske De Molen och Mikkeller). Kanske är det bara veteöl som de kan göra av någon anledning, för övriga öltyper tror jag mig fasiken ha druckit en riktigt bra amerikansk version på (eller har vetskapen att de finns…).Vad jag däremot tycker mig se är en inriktning mer och mer på olika lagrade imperial stouts och att det börjar bli lika flashigt som det varit att ha en överhumlad IPA/IIPA (gärna med en drös olika humlesorter). Detta blir ännu tydligare om man tittar in på denna lista över USA’s toppöl enligt RB-medlemmarna. Kanske är den intressant att jämföra med samma lista över Englands bästa öl som är mer varierad – båda vad gäller bryggerier och öltyper – men där snittbetyget är bra mycket lägre och jag vill nog påstå att utbudet är lägre.

Öl i Florida med inriktning på Orlando

Trott det eller ej, men fokuserar man på lokalproducerad öl så är det söderbältet som gäller. Anledningen är att även staterna här har rätt svåra förhållanden och lagar att ta hänsyn till där man i vissa fall kan köpa öl på ena sidan av en gata medan det är strikt förbjudet på den andra. Även lagar om procentenheter och annat är av betydelse och är något man bör ha i beaktning när det gäller att shoppa öl och liknande. Främst är det Texas man bör vända sig till om man är ute efter öl men om man är i Florida som fallet är här så skulle jag säga att det är Tampa man bör rikta in sig på. Florida Beer Company finns över hela delstaten men deras öl har en rad olika labels och ingen av dem är direkt bra om man ska tro omdömen. Däremot kan man leta efter Abbey Brewing Company som brygger sin öl hos FBC och vars belgiska öltyper åtminstone verkar rätt bra. I Tampa finns ju Cigarr City samt D.G Yuengeling som är de enda bryggerierna jag har hört talas om. Men vad gör det när man förhoppningsvis ändå kan få tal i massa annan bra öl från andra delstater? Fajanen ska till Orlando och inriktar vi oss på just den staden så kan vi direkt konstatera att han har tur – för där ligger delstatens bästa ölkog – The Redlight Redlight  som har ett rätt bra utbud av öl som finns att hitta på deras hemsida på MySpace. Andra bra ställen att dricka öl är t.ex. den lite mer uppstyrda restaurangen The Ravenous pig och baren House of Beer (passande namn ju!). Bästa med barerna i USA är att deras happy hour med öl för 2-3$ är samma öl vi skulle få betala det 7-dubbla för här hemma – på happy hour! Andra ställen att käka och dricka öl på? Mellan Ravenous Pig och Redlight Redlight ligger även Wills Pub som även har musiktillställningar då och då. Söderut i staden vid Oak Ridge ligger BJs Restaurant som har lite egna roliga öl och verkar ha bra mat. Lite utanför staden ligger också Big River Grille & Brewing Works vars restaurang i Lake Buena Vista (utanför Orlando) serveras root beer och en bra mängd olika egengjorda öl. Just root beer är något man bör våga sig på mer utav om man är i USA då det är som en andra nationaldryck.

Vill man köpa öl så rikta in er på Knightly Spirits som verkar vara den mest omtalade beer store’en i området (strax västerut från centrum ovanför Lake Richmond)  och som verkar ha ett par butiker – samt en lättanvändlig och bra hemsida! Deras utbud är inte lika bra som de större butikerna i övriga landet, men för en öltokig svensk så är man likväl väldigt lyckligt lottad – de har även Europeisk öl i sortimentet.  Jag skulle även passa på att besöka Whole Foods Market i Orlando (finns i hela landet/delstaten så..) då kedjan brukar ha rätt bra utbud av öl. Mer centralt i staden ligger dock Total Wine and More som har fördelen att den ligger väldigt nära flygplatsen och säger sig ha mer än 1000 olika öltyper. Så det bör ju räcka.

I staden finns dock ett bryggeri vilket kan vara kul att besöka då man ändå är där – Orlando Brewing som har tours och även har en hel drös olika öl som man kan prova där. Väl värt ett besök

Tyvärr missar du The Great Orlando Beer Festival (troligen) som i år var i april och stoltserade med en riktigt fin lista bryggerier som närvarade  men om du kikar in på denna lista över de olika festivalerna i Florida så kanske du har tur framöver, även RB och BA har ju evenkalendrar så titta där.

Hoppas att du hittar lite gott att äta och dricka när du väl är där nu och beroende på hur lång tid du har i regionen och var du kommer att bo så kan det finnas fler ställan (nu utgick jag något från centrum). Men som vanligt har Beer Mappin Project hyfsat  bra koll på det där (länk till höger här).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

9 Responses to “Komplement: USA Tour Goes Florida samt icke humlebetonad öl!”

 1. bark says:

  Storbritannien är intressant (nu ignorerar jag för enkelhetns skull BrewDog).

  Dels verkar landets mentalitet i stort vara tjurskalligt envis och konservativ.

  Dels har CAMRA en hel del att göra med det. De har gjort väldigt mycket bra och räddat ett unikt ästt att hantera och servera öl, men det känns som om deras ideal är att vrida klockan tillbaka till 1950-talet. Och då hade man inte mycket av dagens nytänkande och nya råvaror.

 2. Manker says:

  Exakt, det är en hönan och ägget-situation där man också kan fråga sig vad som måste ändras först – britternas vilja till 'ny' öl kontra CAMRA:s dito. Så på ett lustigt sätt så är det ländernas sätt som spelar in (USA med liberal och 'våga prova på'-tänk respektive brittisk konservatism).

  Samtidigt kan man studera respektive parters sätt att göra 'vanlig' öl också och även här ser man lite samma skillnad. Sen är väl mycket upp till konsumenterna – se bara i Sverige och hur saker har ändrats mer och mer, samtidigt som vi själva är dåliga på att våga pröva ny öl. Som jag nämnde vet jag bara en belgisk öl från ett svenskt bryggeri (Ängö's Diabolisk Ängöl som dock är riktigt bra!). När ska någron svensk göra en helgalen kryddöl eller en traditional ale (typ i stil med mjöd eller något som vi faktiskt har historia av). Visst har både Närke och mullegorms Joars Dricka satt lite ny standard – men det rör sig om mindre mängd.

 3. Peter says:

  När jag var i Orlando så bodde vi uppe vid universitetet och hittade detta trevliga ölställe. Billigt studentställe med över 120 öl på flaska och bra utbud i kranarna.

  http://ucf.undergroundbluz.com/Beers%7CBands%7CEvents.html

  Såg att den fått 90,0 i Beer Mapping Project

  Vill du äta så har Pizzerian precis bredvid t.ex. Gonzo eller Old Rasputin för $4 flaskan Eller en Rogue Hazelnut för $7.50

  http://www.eatdrinkandbelazy.com/menu/beer.pdf

 4. fajanen says:

  Tack för genomgången av Florida. Mässan är vid Lake Buena Vista men någon tripp in till Orlando kommer det nog att bli. Sedan har jag två fridagar efter mässan och då har jag funderat på att bo i Tampa. Vi får se hur det blir. Men det verkar finnas en del att dricka både i Orlando och i Tampa.

  @Peter: Tack för tipsen. Får se om jag hinner testa dem.

 5. Christian says:

  Tack för tipsen, perfekt då jobbet kommer att skicka mig två veckor till Miami Beach och Orlando i vinter.

 6. Balder says:

  På tal om frågan om mindre humlad öl så finns det många bra i USA, Southampton gör en Dubbel Wit som är mycket bra! Håller med om att Allagash och Ommegan gör bra Belgiska öler, Avery är ett av mina favorit bryggerier, om inte favoriten över alla.
  The Bruery borde oxå nämnas, de gör inga amerikanska öl, utan är inspirerade av andra länder. Bland annat en rågbröds öl osv. Sixpoint gör mycket som inte är humlebetonat.

  Gå in på http://www.olradet.se och klicka på ölresa på Etiketter en it ner till höger. Där kan man läsa om när vi var i Nordöstra hörnet av USA. Kanske finns några bra tips.

 7. Manker says:

  Fasiken vad alla får åka till USA och njuta av väder och öl – nä, får nog redan nu boka in nästa tripp dit. Men ska bli kul att (förhoppningsvis) läsa om resorna senare för att se vad de faktiskt kan uppvisa där.

  Balder> Glömde helt The Bruery vars Saison de Lente jag alltid lycklas missa när jag ser den. Samtidigt bör man minnas att USA till yta är som Europa så det är självklart att de uppvisar rätt mycket olika sorters öl. Men likväl – och det är det viktigaste i mitt tycke, så gör bryggerier i öst, väst, norr och söder ungefär lika varierade öl. Visst är humlig öl större på västkusten, men se bara på Russian River, Stone, North Coast, Rogue m.fl så syns hur det inte är ett 'måste' – bara mer vanligt. Förhoppningsvis kommer vi snart så se en överhumlad svensk IPA som krossar alla fördomar om vad svenskar kan, samtidigt som t.ex. Bötet kommer som säsongssläpp och varför inte fler svenska belgiska öl

 8. fajanen says:

  Är inte Amber Ale en typisk mindre humlad ganska lättdrucken öl som "alla" brygger? För mig är den stilen lite tråkig.

 9. gronahuset says:

  På tal om Svenska Belgare. Slottskällans Kloster har vissa år varit riktigt bra. Sedan har vi Nils Oscar med en misslyckkad Trippel och en bra Saison även om den kanske inte var helt stiltypisk om jag inte minns fel.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply