Categorized | Ölrecensioner

Humlelördag: Green Flash IIPA vs Green Flash Hophead

Det amerikanska västkustbryggeriet Green Flash som jag nämnde lite kort i USA-turnéen gör en hel rad rikligt humlade kanonkulor till öl. Förvisso gör de även annan öl där jag främst tänker på den trevliga double stout’en – men ändå, det är humlad öl de gör bäst på god kalifornsk maneer. Det som imponerar mig och som åter och åter gör intryck på mig är hur dem liksom nästan alla större amerikanska mikrobryggerier gör så många olika öl, barley wine, belgian triple, smaksatta stouts, mängd humleöl etc etc. Men här idag är det två humlade öl som jag kort sätter luppen ovanpå. Dels deras IIPA som är i sann San Diego-Style med massa amerikansk humle (Nuggt och Summit) vilket kväver in den på 101 IBU, den andra är Hophead – en ’Red IPA’ som torrhumlats med amarillo. Nä, nu ska jag sedan återgå till att leva lite på minnet från igår och Gouden Carolus Kaizer Bleu från 2006, helt perfekt öl!

Green Flash Imperial IPA

Utseende: Ljus persikofärgad, halvgrumlig vätska. Ljust Ipa-skum som dör ned till lite smuts runt kant och över vätskan. 
Doft: Rejäl humledoft, humlebomb nästan, eller ja humlejuice! Stor beska och massa god kotte, gräs, pinje och med måttlig oljighet. För en gångs skull en riktigt bra gräs- och kottig beska. Fram kommer lite citrus och viss dos grape tillsammans med kottesmakerna.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med bra lite lätt kolsyra. En stor beska med mycket gräs, kotte och pinje men lättsamt och riktigt bra. De visar att de gör grymma humlebrygder och även denna är riktigt bra! Den saknar det oljiga vilket kan förstöra det trevliga i en IIPA med stor beska och mycket kottighet. Istället är det smått torrt, bra beskt och mycket smakrikt. Mycket balanserat och bra!

Betyg? –
Bättre+, riktigt bra IIPA med stor beska med rena och perfekta humlekottesmaker.

Green Flash Hophead

Utseende: Lite mörkare till mörkare koppargyllene vätska med gräddigt kompakt skum med minimala bubblor.
Doft: Torrhumlat och amarillo var det ja, vilket märks rätt tydligt i doften. Känns betydligt beskare än 45 IBU. En torrhumlad fruktighet i doften.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt fyllig smak med bra smak av bär och en stor dos torrhumlat. Lagom tvåligt oljig smak med bra beska. Mjuk och mysig och nu känner man av att det inte är alltför stor beska.

Betyg? – Bättre-, väldigt bra IPA som känns kraftigare än vad den ändå är – samtidigt är den precis lagom mjuk och snäll för att få en bra drickbarhet. Välhumlad och med bra efterbeska som ’smalnar av’ lite på ett bra sätt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply