Categorized | Ölrecensioner

Sam gör det (konstigt) igen – Dogfish Head Theobroma

Sam, vars program på Discovery Channel börjar nu i veckan lär nog i framtiden göra än fler av dessa underliga – men roliga öl och varje en utav dem som jag har provat har varit just väldigt underlig. Eller är speciell ett bättre ord? För underligt låter rätt negativt medan de ofta är rätt bra – bara väldigt ovanliga från det man brukar dricka. Detta gäller ju även för dagens öl – Theobroma. En Traditional ale där namnet betyder ”food of the Gods” och som gjorts med honung, kakaobönor, kakaopulver, ancho chili och krossade annattofrön (ett frö som används främst till färgsättning och för dess pepparmynteton). Är en gammal ”amerikansk” (Honduras om man vill vara mer nogrann) chokladbrygd där chokladen har anor från 1100 B.C. Bryggd 2009. Sam pratar mer om ölen här, ett klipp som är rätt intressant att lyssna på – särskilt med de små historiska återblickarna om ingredienser etc. 

Dogfish Head Theobroma

Utseende: Ljusare bärnstens/persikofärgade vätska med lite vattnigt utseende. Litet skum som snabbt dör bort. 
Doft: Honungssötma, pepparmynta och lite hetta mot ljus malt. Rätt ljus doft men med något naturligt över det.
Smak: Lättare munkänsla med mjuk lätt kolsyra med massvis med minimala små bubblor. Kakaon märks inte av alltför mycket utan det är mer pepparmynta och chilihetta mot honungssöt bakgrund. Varm hetta möter kall hetta på ett spännande sätt, dock är det mer speciellt än bra. Chokladsmaken här är inte som choklad i stouts och liknande utan den choklad som använts ska ge mer naturliga, nästan jordigt trä’iga toner vilka i viss grad märks av även fast de hettats upp lite här mot chilin.

Betyg? – Bra+, speciell ”öl” i ancient ale-serien. Dilemmat är att för att kunna få fram de speciella smaker man har här så måste man begränsa de andra smakerna så att de inte tar över. Skulle man ha mörkare malt här eller ens andra ingredienser som ger direkt smak så skulle mötet mellan varm och kall hetta, lite honung och en del kakaopulver helt försvinna – så på så sätt så är den väldigt bra för vad den är, den är liksom inte mer än såhär.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply