Categorized | Ölrecensioner

Inför kvällens ölprovning – lättviktaren De Molen Man & Macht

Nu bär det av till källarvalv i Gamla Stan i Stockholm för kvällens ölprovning och därför är det ju inte mer passande än att värma med något lättare. Valet blir De Molen Man & Macht, en stout på väldigt lätta 3,9% vilket gör den perfekt som sällskap såhär framför en skön Chevy Chase-film. Den är dessutom humlad med klassikerna Premiant och Saaz vilket ger en lagom IBU på 37. Brygd nu i mars och tappad i april, inte någon direkt utvecklingspotential men blir intressant att se vad som skett med jästutvecklingen.


De Molen Man & Macht

Utseende: …och som vanligt är det en flodvåg som väller ur flaskan.. När man väl fått ordning på den så så är den en mörkt lite svartbrun vätska med jästfällning och ett kompakt poröst skum med minimala bubblor. Ungefär som vanligt med Mennos öl med andra ord – jästen sätter spår. 
Doft: Mmmm, kallt rostat kaffe och lakrits. När Menno väl får till dessa kaffearomer så är det toppen. Påminner om Kopi Loewak med det kalla kaffet och det lite fylliga och smått rökta.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med en okey rätt tunn men fyllig kolsyra. Småmetallisk smak av kaffe och lakrits. Men jag tycker det metalliska gör sig väl med smaken av kaffe och tillsammans med lite citrus och humlighet så blir det ändå lite skjuts i mittensmakerna. Den låga alkoholhalten passar in väl och det känns som att dricka en folköl i fråga om lättdruckenhet och kropp – men det passar också smaken. Precis som med Kopi’n som också var rätt tunn och platt så ger det kaffet mer spelrum i smaken – och här när det även är rätt tunna smaker så är det rätt skönt få något vis.  Även i eftersmaken märks det att det är humle i stouten, inte mycket – men nog för att ge lite fart. Det sitter kvar lite lätt bittertorr kaffesmak i munnen ett tag efter sista sippen.

Betyg? – Bra+, jag gillar lättdruckna men ändå smakrika öl och till skillnad från vissa vanliga ’stouts’ så har Man & Macht ändå rätt mycket smak och även en passande kropp. Det tunna, lite metalliskt kaffebetonade är gott och även om vissa kanske föredrar fylligare stouts så tycker och tror jag nog att detta är en öl som skulle kunna passa många – särskilt oss svenskar. Skulle nog varit utmärkt på julbordet.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply