Categorized | Ölrecensioner

BrewDog There is no Santa – Pepparkaka på flaska?


 Såhär på förhand så låter ju julöl och galna skottar som en lite spännande men oroväckande kombination, antingen kan det bli Nanny State gone Christmas eller så blir det riktigt bra. Deras julöl är en lagom alkoholstark stout (4,7%) där man använt både kakao och ingefära för att sätta fart på smaken. Det verkar som om normännen fått en likadan öl men med namnet ’Santa Paws’ – med högre alkoholhalt och som kategoriserats som kryddöl och inte stout. Säkerligen har den ena av dessa två anpassats för att passa systembolaget/vinmonopolets förfrågan (troligen den senare då det bara verkar vara norrmän som druckit den). Jag har bara hört och läst om denna innan nu och från vad jag läst och hört så ska den vara ‘intressant’ och lite ‘mycket’ – två egenskaper som verkligen kan vara både bu och bä. Men med alla kryddiga julöl etc så tror jag ändå att vi svenskar är relativt vana vid denna form av julöl så det ska bli intressant nu att se vad jag tyckte om den..

BrewDog There is no Santa

Utseende: Mörk brunsvart vätska med kompakt skum med minimal till små bubblor med lätt gräddig topp.
Doft: Woepa! Här är det pepparkakor om något! Ingefära, apelsinskal, peppar/chilihetta, nejlika och ja – extrakryddad pepparkaka med lite choklad som framträder undertill och mjukar upp doften samt ger lite extra djup. Det är syrligt fizzigt och med pepparhettan så spruttlar det omkring rätt bra. Efter att man väl vant sig så framträder mer citrussyra och lite gräsig humle vilket nog också spätt på det peppriga. Det förtar lite av doften då den blir lite tydligare då ölen börjar uppnå ’rätt’ temperatur (jag öppnade den lite kallare) vilket är synd, men det fallerar å andra sidan inte.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Rätt tunn, svag kropp som drar mer åt lagerhållet och trots lite fyllig choklad så blir det lite väl tamt. Smaken är ungefär som doften även fast pepparkakearomerna här är mer utbytta mot ingefära, citrusoljor och krydda. Det blir lite torrt, lite bittert och chokladen ger mer kryddig bitterhet än mjuk och fylliga smaker som bättrar på smakspektrumet. Så nä, smaken erbjuder inte vad doften hintade om.

Betyg? – Bra-, doften och lättdruckenheten ger den ändå ett bra- till skillnad från ’ok+’. Överlag är den inte nödvändigtvis dålig, den saknar bara kropp för att få ut mer av smakerna. Som stout hade man ändå kunnat förvänta sig lite mer tryck – eller åtminstone kropp. Även lite för humlig för att jag tror att den skulle gå hem riktigt på julbordet – den kanske skulle passa väl, men jag tror att många föredrar lite mjukare och renare smaker i sina julstouts/porters. Mer är det kanske något som passar mitt på dagen till lite julskinka med grov senap och med en liten snaps efteråt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply