Categorized | Ölrecensioner

Akkurat blev byxis – Närke Konjaks Stormaktsporter

Igår vart det tid för att dricka upp lite av den kvarvarande ölen från trippen till New York, så var i alla fall tanken. Men efter att vi hade börjat lite lätt med Black & Blue från Dogfish Head (kommer imorgon) och Nynäshamns Ekholmen Ekologisk Ale (se under) så kom vi på att Akkurat fyller ju byxis och att jag totalt hade glömt den notisen i kalendern.. Så vipps bar det av iväg till Slussen för att dricka lite gott där. Väl där var det knökat med folk och då jag inte riktigt kan relatera till 50-åriga kvinnor som uppför sig som om de var charterresande 20-åringar då väl bandet började spela så blev besöket lite kort. Men vi var mest där för att prova på Närkes konjakslagrade Stormaktsporter, kvällen var på förhand redan bestämd att bli rätt kort då vi båda hade saker att göra tidigt idag så. Det blev i alla fall en öl och det var ju mer än bra det. Nu till nyår blir det ju skumpa och liknande, men frågan är om det inte blir att avnjuta en Pliny då också? Känns passande att piffa till dagen med!

Nynäshamns Ekholmen Ekologiska Ale
Jag gillar ju Nynäshamns produkter och denna brittiska pale ale har jag av någon anledning helt glömt att prova. Egentligen inga konstigheter, en läskande sommaröl var mina förväntningar. Öltypen annars är väl inte min favorit då jag oftast föredrar en bra bitter.

Utseende: Något mörkare gyllenorange med ljust krämigt skum med minimala bubblor och mjäll ’stekt ägg’ topp.
Doft: Citrus- och ljusa fräscha humledofter, lite brittiska kakor. Sött men ändå väl avvägt mot citrusen, något ljus maltigt i grunden. Lite bättre som en bättre lager.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt humlig med blommor, citrus och helt okey beska. Nedtonad brittisk bitter

Betyg? – Ok+, en svagare bitter eller lite tristare brittisk pale ale. Dock bra som en törstsläckare och finns ju på systembolaget, så är lättillgänglig och bra. Ungefär som jag väntat mig.Närke Konjaks! Stormaktsporter
Så dags inför det som jag väntat på, Konjak! Stormaktsportern. Inför Akkurats 15-årsjubileum har Närke Kulturbryggeri bryggt denna specialbatch av Stormaktsportern som sedan lagrats på ekfat i 10 månader varav de sista 5 på före detta konjaksfat, därav namnet. Men det tror jag att ni alla redan visste.. Ni vet ju redan, hoppas jag, att både Stormaktsportern och Kaggen är bland de bästa ölen jag och säkerligen många med mig har provat. Kalasöl! Så därför är det ju alltid kul när något likt detta kommer och dessutom går att få prova på utan att det direkt tar slut.

Utseende: Mörkare mörkbrun vätska med litet brunt skum. Fint utseende.
Doft: Inte samma ’wow’-känsla som i Stormaktsportern eller framför allt i Kaggen, men med lite tid i glaset så börjar de trevliga dofterna framträda desto tydligare. Lite läder, tydlig eklagring, kaffe och vanilj. En fin fylligt fruktig rundhet från konjaken blir allt tydligare när den fått värma till sig lite bättre (de serverade den lite väl kallt kanske).
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Fyllig men något sträv i början. Men precis som med doften så utvecklas den mer och mer i takt med att värmen stiger. Potent och med bra smaker. Konjakslagringen märks först inte av, men sedan växer lite söt fruktig smak fram med lite sträv piff. Väldigt elegant. Aningar av tobak och lite kryddig hetta (inte het krydda dock som i tex chilikryddade stouts). Mörk sötma men inte för söt.  Väldigt trevlig.

Betyg? – Bäst. Trevlig och väldigt god med elegant finish i doft och smak när väl konjaken blev tydligare. Inte samma kanonöl som de båda andra jag nämnt, men likväl en väldigt bra hantverk. Plus dock för den oerhört snygga flaskan och ja, Närke visar att de må vara små men ändå är bland de största när de väl bangar lite på trumman.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Akkurat blev byxis – Närke Konjaks Stormaktsporter”

 1. Gyllenbock says:

  Visst vore det trevligt att ha några flaskor Konjaks! Stormaktsporter hemma, väldigt god öl. Vi var på Akkurat i tisdags i runt tre timmar, sedan gick vi till OT där det var lugnare även om det som alltid var mycket folk även där.

 2. Jimmy says:

  Jag är sugen på att ta mig till Akkurat för en flaska Närke Konjaks! Stormaktsporter men det är lite om tid för att lyckas. Vad kostade en flaska om man får fråga?

  -Jimmy

 3. Manker says:

  175:- för en flaska.. men det verkade som om de hade rätt många kvar. Verkade inte vara så stor åtgång som åtminstone jag trodde att det skulle vara.

 4. Jimmy says:

  Tack för det. Det är väl så, man tror alla andra är lika sugen som man själv är. 🙂

  -Jimmy

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply