Categorized | Ölrecensioner

Nytt öl-år som börjar i botten – Mongozo Banana

 Nu tänkte jag vara lite lustig där i rubriken, för året började ju inte alls dåligt, och ölen dracks faktiskt som en av de sista ölen 2010 och inte alls i år. Så hemskt och lurendrejeri här utav mig! Kanske borde haft som nyårslöfte att sluta med sånt. Eller så blir nyårslöftet att sluta prova öl ‘bara för att det kan vara kul’. Ni kommer förstå senare i inlägget.


Belgiska Brouwerij Huyghe är hem för en hel armada av olika labels där väl främst Deliriumserien framstår som riktigt bra. Men så har man även denna label – Mongozo. Det är fruktöl med diverse smaksättningar såsom mango, kokosnöt, quinoua (…) och sedan denna – ‘fair trade’ banan (som om att den är fair trade gör den bättre i dert här fallet..). På något sätt har de även en pilsner, som bara har 5 röster på RB men som ändå har vunnit Belgiens bästa pilsner… Läser man här förstår man dock att det inte är svårt att vinna en tävling med endast fyra medtävlande.. Likväl. Som fantast utav apor, vilka gillar bananer så köpte jag på mig denna öl, Mongozo Faitrade Organic Banana mest på skoj. Att det står ’Lucifer’ under det gyllene aluminiumöverdraget gör denna öl än mer lustig i mina ögon. En snäll fruktöl med banansmak, från en underlig liten label – och med Lucifer på kapsylen? Underligt är ordet. Eller heter bryggmästaren eller hans dotter/son/hund/marsvin månne Lucifer? Underlighetens frågor hopar sig…

Mongozo Banana

Utseende: Lite urvattnad gyllengul vätska med ljus rätt fint skum med minimala bubblor och rätt mjäll gräddig topp.
Doft: Doften av skumbananer sprider sig runt glaset direkt när man häller upp ölen. Det doftar kemiska skumbananer, eller om det är skumbananer med lite väl mycket inslag från en lager man hällt någon, säkert giftig, kemikalie i. Det är inte lika ’äckligt’ som det låter, för det doftar bra med banan utan är mer att det doftar tvättmedel. Undertill är det sött på lite typisk ’dålig fruktölsmaner’.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Sött. Sött. Aaaah, sött. Banansmakande söt pilsner med lika söt eftersmak. Smakar bättre än doften doftar men mest på grund av att det inte smakar tvättmedel. Men fy attan vad läskigt det är och jo, där i de första smakerna är det lite tvättmedel igen. Tvi. Förr brukade jag då och då köpa bananläsk på hälsokustbutikerna, den smakade banan och läsk – detta påminner om denna läsk men med bra mycket mer sötma och så den lilla dosen av tvättmedel.

Betyg? – Icke, som det står. ’Undvik denna!’. Nä, det var inte hemskt och vedervärdigt men på tok för sött och med rät tydliga kemiska bismaker. Samtidigt kan det nog vara något för de som inte förstår vad det är de dricker. Tar man sig bara förbi det kemiska och det lite väl söta så är det smaker av både pilsner och uppumpad trist blasklager.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Nytt öl-år som börjar i botten – Mongozo Banana”

  1. eberlund says:

    jag tror vi skojprovade den på ett ölråd en gång men skrev inga omdömen men det vi sa om den var inte positivt heller 🙂

  2. Gyllenbock says:

    Bananen har jag inte provat däremot Mongozo Coconut, mycket söt, artificiell smak av kokos. Vätskan såg ut som gråaktig mjölk, ingen höjdare till öl. Men gillar man kokosläsk så.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply