Categorized | Ölrecensioner

Tidig morgon – tar en Mikkeller Coffee IPA och vaknar till?

 Mikkeller älskar kaffe, så lång är vi alla med och att Beer Geek Breakfast fungerar rätt bra som en morgonkopp kaffe är inget nytt. Men nu tar man det ett steg längre. Tillsammans med kafferosteriet Koppi från Helsingborg, med en etikettdesign från Marc Schuterman och slutligen med en släng Tomahawkhumle samt etiopiska Guji natural-kaffebönor så har man fått ihop något nytt – en kaffe-IPA. Reklamfilmen eller  vad man ska kalla den för finns här och bjuder på en lagom dos humor. Med en rätt hög alkoholprocent på nästan 7% så bör den också kunna hålla upp smakerna rätt bra och tomahawkhumlen, ja vi får se hur väl den passar in. Hur bör man ställa sig till det här? Låter det som ett kul experiment eller går det ifrån vad man kan göra med en IPA helt? Mikkeller har ju varit väldigt nyfiken på det mesta inom humlad öl skulle jag vilja påstå – göra tokhöga IBU’s, göra single hop-serier och nu då lägga i kaffe. Nä, det är kul att någon vågar och provar och testar, sen är det såklart upp till var och en själv om man tycker det hör hemma på experimentbryggeriet  eller om det är något som är aktuellt för en konsument. Mikkeller tycker jag dock alltid håller sig på rätt sida av de två, den senare.


Mikkeller Coffee IPA

Utseende: Ser ut som kaffeblandad öl med en ljusare brun färg mot botten medan det tjocknar till med mörkare orangebrunt vätska uppåt. Minimala bubblor med gräddig topp. 
Doft: Oj! Doftar starkt kaffe med mycket tydlig humle. Som nymalda kaffebönor som lagts i en tropisk, besk juice. Lyckad matchning tycker jag som gillar kaffe medan andra runt omkring mig tycker att den är något underlig. I mitt tycke är det två fräscha dofter – kaffe och humle – som gått ihop rätt väl och samspelar bra. Sedan kanske den gemensamma doften inte är något att hissa flaggan för, men den kände jag inte av lika mycket.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Småfyllig med mjuk snäll kolsyra. Smaken skär sig lite vilket är synd då doften var så trevlig. Det är med malda kaffebönor nu i smaken och troligen lite då humlesmaken har övergått från det lite mer tropiska i doften till en något mer besk smak. Kaffets bitterhet och humlens beska går ihop och dämpar varandra rätt bra. Tomahawkhumle är ju en av de humlesorter med högst alfasyra om jag inte minns fel och den känns inte av så pass som man kunde förvänta sig, vilket självklart beror på mängden man kan ha använt, men det var inte min poäng.

Betyg? – Bra+. Rätt speciell och även fast kaffe och IPA gick ihop rätt bra så blev smaken till slut lite sådär och det är även den som drar ned betyget lite för min del. Efter att ha doftat på den som hoppades jag helt enkelt på lite mer variation och tryck i smaken. Men det är kul att såna här projekt görs, och inte bara för ölens skull utan för att andra hantverksmänniskor som de på Koppi får en chans att visa sig lite inför en publik. Just kaffe är något som för många annars bara är som i reklamen, en kopp ‘average joe’ medan det precis som med öl kan vara så mycket bättre och har så mycket intressant historia.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Tidig morgon – tar en Mikkeller Coffee IPA och vaknar till?”

 1. Martin says:

  Som en av de som hade turen att få smaka denna från alla tillgängliga format (liten flaska, stor flaska, fat) kan man lätt konstatera att det är lilla flaskan som har mest kaffekaraktär, den stora flaskan lite mindre och från fat var det inte speciellt framträdande kaffe. Det intressanta är att vid premiärtillfället hade Mikkel inte någon aning om varför det blev på detta sättet.

 2. Marc says:

  När jag och Mikkel träffade Ann och Charles på Koppi för något år sedan, berättade de hur fascinerade de var att i ölbeskrivningarna skriver man ofta "smak av kaffe" medan de själva beskrev de olika kaffesorterna på tusen olika sätt, förutom med just ordet kaffe. Som en liten blinkning hade de själva skrivit in "humle" som en av smakerna på ett av sina kaffen, vilket jag tyckte var roligt. Ölvärlden och kaffevärlden har nog många gemensama själar skulle jag tro. Åtminstone potentiellt gemensamma och kanske kan detta öl bidra lite till.

  Sen är det jätteroligt med "more than just a regular joe" i reklamfilmen eftersom det också är ett internt skämt med vännen och bryggarkollegan Søren Parker Wagner på Croocked Moon, som nyligen lanserade sin kaffestout Regular Joe! 🙂

  http://farm6.static.flickr.com/5127/5228870991_95474255c0_o.jpg

  Tack för etikettomnämnandet btw 😉

  /Marc på Brill

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply