Categorized | Ölrecensioner

Kvällsnotis: North Coast Brother Thelonius på fat


Häromveckan fick jag höra att denna snart skulle kopplas på på fat ute på Sorbon och då ölen har varit en bra vän att då och då gå och köpa på systembolaget så var jag väldigt spänd på hur den skulle bli på fat. Jag har haft turen att få dricka rätt bra öl från fat på sistone och även så öl jag tidigare har kunnat dricka på flaska – och är det bar jag eller visst verkar det ibland diffa rätt mycket ibland mellan hur de uppför sig? Säkerligen beror det på kolsyrenivåer, temperatur och allmän känslostämning – men likväl, ibland är det så det känns. En amerikansk belgisk strong dark ale på uppemot 10% låter ju tämligen som om det skulle vara rätt bra, som att det ska vara rätt kraftiga smaker och en rejäl smakrikedom.

North Coast Brewing Company Brother Thelonius (fat)

Utseende: Mörkt gyllene mörk vätska som drar åt mahogny. Vitt lite nötfärgat kompakt skum med minimala bubblor. 
Doft: Belgisk jäst och mycket mörkt socker. Kommer fram lite godissocker och kola mot slutet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och stor kropp med små bubblor i kolsyran. Belgiskt socker, godissocker och lite spunnet socker är det första som sätter sin prägel på tungan. Ändå är det inte överdrivet sött, bara söt smak som tillsammans med lite kryddor och en dos sirapslimpa ger en rätt varierad smak mot slutet. Det är mjukt, fylligt och förföriskt läskande. Jästen som kanske märks av något mer på flaska matchar sötman väl och ger lite torrt slut som även det ger bra kontrast till sötman. Aningar av äpple och russin samt lite karamell finns också plocka upp i den välbalanserade smaken som även rymmer lite mörk torkad frukt, men enbart i måttliga mängder. Känns på fat mer som en tydlig amerikansk belgotolkning medan den på flaska är aningen mer övertygande, vilket väl i slutändan ändå blir en smaksak.

Betyg? – Bättre-, fullig och just lagom söt med olika sötmor i smak och doft. Mer förrädisk än på flaska då den kändes lite fylligare och mer lättdrucken på fat. Samtidigt är det som med t.ex. Great Divide’s Yeti att det blir smakerna som fått ge efter för en kanske trevligare helhet då kroppen är mer utvecklad och fyller ut smakerna mer. Kraften i smaken saknas något och det är mer aningar av smaker än ett fullt bombardemang av smaker.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply