Categorized | Ölrecensioner

Trött eller bara hype’ad? Dogfish Head 60 Minute IPA


Ingen någorlunda frekvent läsare kan ju ha undgått att jag har en förkärlek för bryggeriet Dogfish Head, några som i mina ögon verkligen gör vad de säger sig göra -“off-centered ales for off-centered people”. Efter att ha druckit ett gäng av deras öl, med den sista bara för ett tag sedan kom jag på att deras 60 Minute IPA var kvar. Till skillnad från deras 90- och 120 Minute IPA så kändes det som om vi klantat till det, denna bör ju drickas färskare än såhär. Det var ju nästan ett halvår sen vi köpt den. Så i väntan på att få dricka den igen så kommer här en historia om hur en säkerligen något trött 60 Minute IPA ändå smakar, doftar och är.

Ölen, är kontinuerligt humlad med mer än 60 olika humlevarianter i över 60 minuter. Det är en humle från nordvästra USA och det är en kraftig östkust IPA man har siktat på. Det vill säga mer citrus och kotte än enorma humlingar och stor beska. Man har även siktat på att göra den lättdrucken och rätt smooth så att den ska passa som session beer. Kan ju påpeka att även beskan är på 60 IBU och alkoholprocenten – ja den är på 6.0% Ni ser vad tanken är…

Dogfish Head 60 Minute IPA

Utseende: Lätt grumlig gyllene vätska med tunt litet poröst skum.
Doft: Citrus, citrus och så lite örtig humle, något sött. Fräsch men inte färsk, något gräddig. Får lite pilsnervibbar av den lite söta, men fräscha doften med en lite örtig beska.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Syrlig och söt citrussmak. Beskan är rätt mild och även smaken påminner lite mer om en pilsner än en IPA. Det är citrus, beska och lite sötma. Inte lika fräsch som doften ändå kan sägas vara. Bra sessionöl som den var nu, men inte något jag skulle tro var så omtyckt – så antar att den kan vara gammal? Slutar i alla fall med lite belgoapelsin med det söta och citrusaktiga.

Betyg? – Bra. Gammal eller bara inte så bra som många verkar tycka? Säkerligen en mix, men främst att den inte är helt pigg vilket lär dra ned fräschören och kraften i smaken. Session-IPA håller jag med om, den var väldigt lättdrucken med en bra sötma som lär gå bra mot den ändå rätt måttliga beskan. Nä, jag ser fram emot att få dricka den lite piggare och se om det är någon större skillnad.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Trött eller bara hype’ad? Dogfish Head 60 Minute IPA”

 1. Baggen says:

  Jag har druckit den purfärsk i amerikat och den var inte något "speciellt" där heller. God men drunknar i mängden av medelmåttiga ipor. 90min ipa var riktigt bra en gång i tiden däremot. Dock ej längre. Imho såklart.

 2. Manker says:

  Lite det jag anade. Det har gjort en average bra IPA men som inte sticker ut när man jämför den med den stora mängd bra IPA's som finns.

  Hur funkar 90 minutarn att 'lagras'? Har någon flaska kvar..

 3. Baggen says:

  Bra fråga. Ipor ska ju inte lagras öht eg men jag har oxo en 5 flaskor ståendes i skafferiet sedan 2009. Drack en för ett halvår sedan och tyckte väl att den var helt ok.

 4. Anonymous says:

  TROR INTE ATT DE ANVÄNDER 60 OLIKA HUMLE SORTER UTAN BARA ATT DET ÄR 60 GIVOR UNDER 60 MINUTER

 5. Manker says:

  Baggen> Men 90 minute IPA'n är väl något som man kan spara på beroende på smak. Vissa anser ju att IIPA/DIPAS inte förlorar alltförmycket (i relation till en IPA) i smak över tid. Har en flaska från i våras samt en lite nyare kvar. Kanske dags att dricka dem snart trots allt. Eller spara bara för att. Har en Sierra Nevada Anniversary Ale från 2008 mest för skojs skull, lär va rätt dålig idag. Men kul.

  Anonym> Stod feltolkat där jag läste, men Dogfish Head själva skriver ju att det är 60 additions of hops over 60 minutes.. så helt rätt. 60 humlevarianter (inte sorter) hade även det varit helt galet många. finns det ens så många som man använder vid ölbryggning?

 6. Fred says:

  Tjena Manker, tror du har fått tag i en trött 60:a. Petade i mig en 60 och en 90 för ett par veckor sedan som legat i skafferiet sedan i somras och de var ok. Tog en 60:a igår som var hyffsat färsk och det var en ren njutning. Dock lam i jämförelse med en pinfärsk Hopslam som just nu snurrar i glaset.

  Vi delar ju en förkärlek för Dogfish och nu har jag lagt vantarna på en en Bitches Brew, så du får väl lägga en kommentar på bloggen om du har vägarna förbi Helsingborg vid tillfälle, så får vi väl ordna en provning!!!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply