Categorized | Ölrecensioner

Hop-backing – nu i Stockholm!

I helgen blev det klart att Restaurang Sorbon ute i Bromma i Stockholm tar efter bl.a. Bishops Arms i Malmö och några få andra och börjar erbjuda egna små ‘hop-backing’-kit. Hop backing är egentligen en metod för att tillsätta och filtrera vörten genom humle innan den kyls ned vid ölbryggning, men kan även göras såhär i efterhand.
 (Edit. Har sett att även Bishops Arms på Folkungagatan åtminstone har erbjudit detta förut, om de fortfarande gör det vet jag inte, men är nytt för mig på krogen iaf?)

Vad man gör är att man tar valfri humle eller humlemix och filtrerar sin öl genom den för att på så sätt få fräsch humlesmak och doft på ölen. Många brukar göra det själva genom att ta lite humle i en tesil och doppa ned i sin öl där ölen får ‘dra’ åt sig humlens karaktär, precis liksom med te. Jag har själv provat att göra detta flera gånger med rätt roande resultat då du kan ta vilken ölsort du vill och humla till den (testa att göra det på en Coors Light så förstå ni vad jag menar!). Exakt hur de kommer sätta ihop sina kit är ännu inte helt spikat, men beställt är kottar från humlesorterna Amarillo (10,7% alfa), Columbus/Tomahawk (16% alfa), Nugget (15,1% alfa) och Simcoe (12.9% alfa) och det hela beräknas vara igång nu i veckan och inte fås på deras facebooksida här. För den oinvigde så är alfasyran den syra som humlen har och som ger dess beska, vilket anges i måttet ‘IBU’ (International Bitter Units) – så olika humle ger både olika bitterhet samt olika karaktär.

Vad är åsikten om detta? Roligt eller inte? Jag tycker det är ett lysande försök att framförallt göra många icke-vana öldrickare att förstå vad humle är och vad det kan göra. Sedan är det kul att kunna ta en öl som vanligtvis inte är så humlad och tillsätta lite extra karaktär på det. Sedan kanske det kan gå till överdrift, men det är en kul start och framförallt en möjlighet att i egen takt få lära sig mer om humlen – min favoritingrediens i öl!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Hop-backing – nu i Stockholm!”

  1. Olle says:

    Det ska tilläggas att humlen måste kokas för att bitterämnena skall kunna lösas ut ge beska åt ölet. Så att torrhumla på det här sätter ger alltså ingen extra beska till ölet och alfasyrehalten blir oviktig. Vad som däremot spelar roll är humlesortens arom- och smakintensitet vilken är hög på de humlesorter som är listade ovanför.

    Som sagt, man får inte gå till överdrift för då kan man lika gärna slänga i några isbitar, ett paraply och ett tomtebloss i ölglaset.

  2. Manker says:

    Hel riktigt där Olle, var lite sloppy att inte göra det tydligare. Hade däremot mest med alfasyran och IBU-delen för de som inte har bättre koll på vad humlen gör.

    Oavsett så är det en kul sak, men som du sa – man får inte gå till överdrift utan mer se det som en rolig sak mer än något som ska göra hela ölen 'bättre'

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply