Categorized | Ölrecensioner

BBQ-svammel och öl – Great Divide Smoked Baltic Porter och Stone Smoked Porter

 USA för många är inte bara bra saker men då jag gillar landet ska jag idag försöka få fram två av de bra sakerna – som kort och gott kan sammanfattas med BBQ och grym öl. Jag älskar att grilla, kött är bland det bästa jag vet och smaken av nygrillat, doften, känslan – ja allt, är något som verkligen gör att det känns sommar. En bra köttbit med tillbehör som lyfter det hela och så gärna en riktigt bra, och passande, öl till detta – ja då är man i hamn. Att tillreda barbequesåser är inget jag egentligen är så duktig på men jag avundas alla dem som har ett excellent finger för denna konst och som kan lyfta köttets egenskaper och även få det att passa utsökt med olika sorters öl. Att just då också ha en sådan variation utav öl att man alltid har något som kan passa till vad man just tillrett är ännu ett bevis på den variation som landet uppvisar – visst är det något många andra länder också kan göra, men inte med den passion för sitt kött som jag tycker USA ändå har. Ta bara en bit hängmörad biff – supergott. Tänk sedan på vilket tillbehör du vill ha? Grillad potatis, risotto, sallad, någon kryddig coleslaw och ja, det är då det börjar bli riktigt kul att även experimentera med olika öl.


Vad passar då i ölväg? Ja mycket skulle jag vilja säga och jag kommer inte riktigt gå in på vad jag tycker här och nu utan istället gå över till två olika smoked porters jag drack nyligen och som båda säger sig vara utmärkta bbq-öl, Stones Smoked Porter har det t.o.m på flaskan att det är en “bbq beer”. Den andra, Great Divides Smoked Baltic Porter är en lite lättare dark lager som boostats upp till en rökt baltic porter och ska enligt utsaga vara lite lättare i smaken men ändå ha en roligare och bättre röksmak. Båda dessa får väl ses som alternativ till rena rauchbiers. Vad som är kul med att prova två rätt lika öl bredvid varandra såhär är att man direkt ser skillnaderna, och likheterna mellan dem vilket gör att man kan lägga på minnet just hur deras olika kroppar, kraft i smakerna, grad av rökighet etc skulle passa till en bra bit grillat – eller till något annat tillfälle. Så om det är något jag vill framhålla innan vi går över till ölen så är det att man bör prova öl mot varandra så ofta som möjligt, vilket även gäller för vin och mat. Hjärnan är bra på att spela spratt och lura sig själv att olika saker är bättre än andra om man inte direkt har båda framför sig. Så mer provningar och jämförelser åt folket!

Great Divide Smoked Baltic Porter

Utseende: Lite vattnigare mörk vätska med brunsvart vätska.
Doft: Bra rökig doft med lite tryck i doften och en rätt begränsad sötma. Bra variation i doften men ändå med halvtunn botten. Pendlar något mellan klen till bra vilket ändå ger en variation som uppskattas.
Smak: Lättare munkänsla med okey till bra kolsyra. Lätt men ändå rätt lagom tryck i smaken. Lättrökt och god, väldigt god rökporter. Lättsam men också på ett sätt som gör den finstämd och det behöver inte vara mer än såhär, rökmalt och lite lakrits, kaffe och en tunn men fyllig kropp.

Betyg? – Bra+. Här utgår man från en mörkare lager som man drar upp mot en porter med mer malt och rökt sådan vilket ger en lätt kropp men ändå med bra kraft i smak och doft.


Stone Smoked Porter

Utseende: Mörkbrun vätska, lite svartade. Lite cappucinofärgat stilla skum. 
Doft: Lättrostat där charkdofterna direkt livar upp det hela. Bärig och lättrökt som slutar med choklad och kaffe. Lite sötlakrits. Gott, som en bra porter med en lite rökigare sida.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Rätt tunn men syrlig smak med ljus fruktighet, saltlakrits och lagom charkuterismak. Det tunna i portern finns där men med lite fruktig smak som övergår till saltlakrits och en lagom dos rökighet så blir det ändå en bra blandning.

Betyg? – Bättre. Inte trist, inte kraftig men med bra smak av lakrits, lite blåbär och charkuterier. Precis som man önskar så är rökigheten bara något som ska finnas där i bakgrunden och ge tyngd och karaktär till portern, den ska inte ta över och vara i centrum och det är något jag också tycker den lyckas med. En bra rökporter med rökigheten i ‘en tydlig bakgrund’.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply