Categorized | Ölrecensioner

Kvällsnotis: Vi svenskar och pumpaöl? Dogfish Head Punkin Ale

 I USA är det där med pumpaöl inför halloween och thanksgiving stort, riktigt stort. Så stort att alla som följer Brew Masters vet att Dogfish Head’s Punkin Ale är den öl som säljer slut först sett till mängden som görs. I det rätt trevliga avsnittet där just denna öl avhandlas så förstår man ju hur stort trycket är på den då knappt personalen får tag på ett par cases. Även Shipyard har gjort en pumpa öl, Smashed Pumpkins, och den har vi svenskar också blivit bekanta med då den tidigare gästspelade kort på systembolaget. Då jag drack den då fick den betyget Bra+ (4.5) och ja, då jag nyligen drack den igen så gav jag den samma betyg. Den är rätt trevlig och har en syrligt sötkryddig smak som jag faktiskt gillar och även om det bara var jag och en till i ett sällskap på 8 som gillade den så kanske det är mer förståeligt då den andre som gillade den är från USA. Att tillägga då är att Shipyard inte ens gör kalasbra öl. Ytterligare en pumpaöl gör exempelvis Southern Tier, en flaska jag såg under min Rom-resa men som tyvärr inte var till försäljning utan tillhörde några amerikaner som var på besök – men vore kul att prova den.

Varför gillar vi svenskar då inte pumpaöl? Är det för ovanligt för oss, för annorlunda eller är bara ölen inte så bra om man är lite mer kritisk? En mix skulle jag tro, samtidigt är det lite som med all geografiskt tillhörande öl (med pumpaöl mer tillhörande USA) att de uppskattas mer därifrån de kommer eller härstammar. Men nu åter till Dogfish Heads Punkin Ale som de rear ut på Oliver Twist i Stockholm av anledningen att det inte är så många som tycker om den, galet då den ändå är så svår att få tag på och från Dogfish Head. Ingredienserna är pumpa, brunt socker, allkrydda, kanel och muskotnöt – så som ni ser så är det en rätt rejäl kryddmix.

Kan tillägga att jag vid samma tillfälle drack Dogfish Head Palo Santo och den var lika kryddig, rejäl och god som då jag drack den i New York i somras!

Dogfish Head Punkin Ale

Utseende: Lite rödbrunare ljusgyllene utseende med döende ljust skum.
Doft: Allkrydda och massa muskot och lätt söt kanel. Kryddigt. Just kanel och muskot är ju aromer vi borde vara vana vid, men ändå är de nog lite speciella här med en betydligt mer markant syrlighet och pumpadoft. Den är ändå rätt mild jämfört med t.ex. Shipyards pumpaöl.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Allkrydda, lite pumpa och en aning kanel. Lika snäll och kryddig som anat och det är en öl som vi svenskar nog annars inte alltid gillar. Men jag gillar det lite kryddiga och kanelen och den är kryddig och smakrik utan att kanske ha en alltför kraftig kropp. Snarare är den mer lättdrucken med en lagom kropp och det är gott, man måste bara vänja sig.

Betyg? – Bättre. Speciell men väldigt chillad med muskoten, kanelen och den lite särskilda pumpasmaken.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Kvällsnotis: Vi svenskar och pumpaöl? Dogfish Head Punkin Ale”

 1. kjempetorsken says:

  I Skandinavia har vi jo våre juleøl, som jo er noe av det samme som amerikanernes Pumpkin beer. De har jo ingen tradisjon for juleøl i USA slik vi har her.

  Det som hadde vært kult var om skandinaviske mikrobryggerier kunne funnet på en ny øl-gimmick, som f.eks en øltype brygget for en spesiell sesong/høytidsdag eller brygget på spesielle skandinaviske råvarer (slik som amerikanske pumpkin) som f.eks bær, frukt eller andre skandinaviske spesialiteter.

 2. Manker says:

  Exakt, samtidigt har de vissa julölsliknande holiday ales som dock ofta mer liknar red ales eller lättare mixar av barley wine och american strong ale – ibland kryddade.

  men som du säger, det vore kul med en viss krydda eller något som är speciellt för Norden, eller i alla fall en högtid som mer eller mindre bara vi har.

 3. Anonymous says:

  Som ett midsommaröl kryddat med sju sorters blommor…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply