Categorized | Ölrecensioner

Belgisk dark barley wine? Alvinne och Birdsong – Nightowl

 Belgiska Alvinne kanske inte gör världens, eller ens Belgiens bästa öl – men speciell öl gör han minsann. Oftast har han liksom Rogue, Nynäshamn (antar jag..) med flera fallit in för det där med att använda samma jäst för de flesta/alla sina öl och i Alvinnes fall så är hans Morpheusjäst något, ja, otillräcklig. Oftast blir ölen lite väl porösa. Men Glenn som är bryggmästare på Alvinne är en trevlig prick som jag småmailat lite då och då med och inför denna samarbetsbrygd med hembryggaren Philip Madden (som brygger under namnet Birdsong) så ställde jag frågan vad det är man har gjort. Nu tog det väldigt lång tid innan jag drack denna samt ens skriver om den, men det var kul att ha fått den innan den ens dykt upp på Rate Beer och liknande sidor. Anyway, såhär berättar Glenn själv om ölen.

Nightowl is the recipe of a homebrewer that toke our brewingclasses (we do that as well). We’ve discussed the recipe and decide to brew it in the beginning of July, at night. It’s a dark barley wine. For us, it was a great way to try and find the alcohol limit of our Morpheusyeast. It seems it had no problem with a 15 ABV beer. I don’t think we’ll brew it again, it was more of an experiment.

 Ja, 14.7% landade den på, samt 77 IBU. Hur var den då?

Alvinne / Birdsong Night Owl

Utseende: Mörkbrun vätska med poröst, ljust skum med små bubblor. Typisk morpheusjäst-utseende.
Doft: Det första som känns av är Alvinnes Morpheusjäst som ger äpplen, kakdeg och mörkt godissocker vilket ger mer belgo ale mer än barley wine. Kryddig citrus, söt äppelkaka med lite spritig kola. Drar mer åt mörk dubbel eller quad än barley wine.
Smak: Lättare munkänsla med porös tunn kolsyra. Otippad smak. Mörk äppelcider, kola och mycket äpple. Något spritig och mycket porös smak genom jästen. Väldigt tunn men ändå inte det så spritig som den kunde ha varit med tanke på dess höga alkoholhalt. Mycket belgo indeed, men var finns allt som ska vara barley wine? Bra smak och inte tråkig fastän den är så tunn, dock inget som känns barley wine alls.

Betyg? – Bra. Belgo? Barley wine? Mer en porös ABT/Quad än maltig, fin söt barley wine. Speciell. Men Alvinne gör inte hundraprocentiga öl har jag märkt mer och mer och precis som t.ex. Rogue inte blir bättre än vad de är så är det lite jästens fel.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply