Categorized | Ölrecensioner

Lets get ready to rumble or hug a monk! – Great Divide Rumble och Tripel

Efter en utsökt middag igår på Mathias Dahlgrens Matbaren så kan jag dels säga att jag är frälst av deras mat men även deras dryckesutbud. Underbara viner, perfekta dessertviner och en imponerande kort liten öllista med framförallt bra danska öl som passade perfekt till maten. Drack Nørrebros New York Lager och Ravensborg Röd och båda var ‘bättre’ om man ska prata betyg, kanske inga smakbomber, men utmärkta att dricka till mat och med bra smaker. Nørrebro får det gärna dyka upp mer från. Återgår vi sedan till USA så var det ju någon vecka sedan jag fyllde år. Men under min födelsedagsmiddag på Oliver Twist så drack vi ju på rätt bra med olika fina öl och två av dessa kom även från Great Divide, så varför inte ta och slå ihop dem? Great Divides 16’th Anniversary Wood Aged IPA, den eklagrade IPA’n känner vi ju till – antingen från SBWF eller från släppet på systembolaget i fjol. Vad jag inte visste förens nu var att de även har Rumble vilket är den lättare eklagrade IPA’n som legat på amerikanska och franska fat för att få lite komplexitet, spännande då jag gillade den kraftigare 16’th… Den andra ölen från Great Divide blev deras Triple med den fina uppmaningen ”Hug a monk”. Denna abbey tripel ska ha en fruktig, kraftig smak och har man druckit ett par amerikanska belgoöl så vet man att de i många fall lovar mycket men providerar desto mindre – så vi får se…

Great Divide Rumble

Utseende: Halvgrumlig rödorange vätska med vitt skum.
Doft: Mysig vanilj-IPA. Lite karamell-toffee och kola men ändå bra beska utan att det blir för mycket. Dofterna är välbalanserade och goda. Som en lättare variant på 16’th Anniversary-ölen.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Eklagrad bra IPA där citrus och grape står för humlesmakerna och lyser igenom bra. Inte lika bra som 16’th Anniversary  men ändå rätt lagom då den inte blir för sötad.

Betyg? – Bra (+), lite väl vanlig och vaniljig och japp, 16’th är bättre. Men bra och väldigt stabil utan att det blir direkt extraordinärt. Ska eklagrad IPA bli nästa trend efter black ipa? Inte mig emot, görs de väl så är de rätt goda och passar till många olika tillfällen.

Great Divide Tripel

Utseende: Lätt gyllene vätska, något matt. Vitt döende skum.
Doft: Koriander, citrongräs, lime och lite gummisötma och gräs. Lite lätt känsla av jäst, men nej, jänkarna är inte alltid bäst på att göra dessa typer av öl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lime, söt smak av plast och något saisonkryddig. Len sötma med lite jäst och plast i smaken.

Betyg? – Bra+. Inte helt bra mix och den plastiga sötman är inget jag gillar. Men drickbar. Vid senare tillfälle drack jag den igen och den är helt okey, rätt bra, men det är något med den som sticker ut. En abbey tripel på nästan 10% borde smaka kanske sötare, kanske något kryddigare – ja, något annorlunda? Men det tar inte bort att den ändå är rätt god.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply