Categorized | Ölrecensioner

Varför välja antingen eller? Ta båda! Cigar City Either / Or

För de som missade det så skrev jag igår om Epic Mayhem och huruvida den var dålig eller smakade diacetyl. På kvällen provades den igen och jag kom fram till att mina smaklökar dagen innan var rejält felinställda. Så ingen fara där! Dock är väl inte ölen något jag hoppade av lycka av..


Ibland är det osedvanligt svårt att välja öl – vill man ha den lite starkare, sötare och smakrikare ölen eller vill man ha den spretigare, humligare och mer vågade? Frågor likt den måste killarna på Cigar City ställt sig då de beslöt sig för att bjuda över sina vänner på Hill Farmstead/Grassrots för att göra en öl – men i två former. Det blev en black/cascadian IPA som de båda bryggarlagen fick göra var sin version av men båda hos Cigar City i Tampa. De båda ölen – Either och Or delar det att de båda innehåller Ty Ty-honung, stora mängder humle och att de lagrats på spanska cederfat. Joey Redner på CC säger att det är en mörk IPA med Citrra, Mt Rainier och Simcoe som sedan fått honung från norra Florida samt har legat på mediumrostade spanska cederfat. Vad som dock skiljer sig i den Vermon/Danska (Or) versionen är att de har använt lite andra humlesoter samt Pilsnermalt istället för “2-row malt” (i Either).

Oavsett så gillade de resultatet såpass att man senare kommer släppa en till collaboration-öl vid namnet Neither / Nor – men att dessa då kommer göras både i Vermont och Danmark. Det här blev faktiskt inte mina första öl från Cigar City vilket jag först trodde då jag kom på att jag provade deras Jai Alai-IPA i somras i New York och så har jag nu även beställt hem och druckti Humidor Series-versionen av samma öl genom Brill. Men den blir det mer om senare, kanske imorgon t.o.m

Så när jag fick reda på att Brill skulle få hit lite Cigar City (Bolitan kommer ju på systembolaget i vår, se nyheterna till höger!) så var det inte svårt att pocka på Afram att Sorbon skulle ta in ett gäng – vilket redan var på väg – och vilka det snabbt blev att prova. För poängen tycker jag är just att man ska prova dem tillsammans för att kunna avgöra vilken stil, om man vill uttrycka det så, man föredrar. Den ena är något mer uttryckt söt och har en tydligare lagrat kryddig karaktär medan den andra är mer typisk Black IPA med örtig humle etc – och ändå är de så lika, vilket är bra att ha som referenser vid senare omdömen av öl likt dessa.

Cigar City Either

Utseende: Mörkbrun svart vätska med ljusmörkt litet skum.
Doft: Kryddig doft av cederträ. Kola, bär och fin sötma som doftar underbart och tydligt av tobak och humidor. Vissa inslag av kaffe.
Smak: Lätt munkänsla med okey till bra kolsyra. Mjuk, len och fyllig smak som verkligen har tagit karaktär av cederträ. Tobak och lite choklad och det är en mörkare IPA men ändå kanske inte riktigt en black DIPA.

Betyg?
– Bättre+. Sött trä med fina inslag av cedern och lagom fruktighet – men mer kaffe, kryddig ört- och gräshumle. Ändå är det cederinslagen som slår igenom och är vad som lyfter den och det märks att CCB har lärt sig använda denna sorts lagring då de lyckas få fram smak och doft väldigt fint. 

Cigar City Or

Utseende: Mörkbrun vätska med cappucinofärgat skum.
Doft: Örigt humle med inslag av kaffe, tobak och gräs. Black IPA med något dold sötma. Inslagen av trälagringen kommer igenom men det är ändå de örtkryddiga dofterna som står ut mest.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Lätt men inte lika len som Either. Örtig humle, gräs och jord med viss sötma och spår av rostat och kaffe. Bitter, men ingen större beska. Kryddigt trä med en aning vanilj.

Betyg? – Bättre (+). Örtig och rejäl smak av lättare ceder. Men ändå inte lika rejäl som tex Southern Tier Iniquity Här låter man, eller snarare – har det blivit så att man har fått en öl som har mer typisk cascadian IPA-karaktär och som gör det väldigt bra. Sötman finns fortfarande där, men har en motpunkt i den lite spretiga humlen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply