Categorized | Ölrecensioner

Vackra dagar med bra öl! Pretty Things – Hedgerow Bitter och Jack D’or!

1. För de som inte får Oppigårds nyhetsbrev så är dem nu på väg att försöka få Amarillon igenom kvalificeringen till det ordinarie sortimentet, hejja hejja säger vi!Det finns mycket vackra saker här; bilar, kvinnor (och män såklart), mat, flaskor, hus etc etc. Någon stans där måste Dan Paquette även kommit på att humle och jäst är vackert. Ursprungligen från England så gör han nu öl med sin fru Martha (och ett lag på några få till) som ska vara rätt europeiskt  inspirerade. En kul anekdot är att en av hans favoritöl är De La Senne Taras Boulba (ja, lilla bryggeriet som fick samma öl till vårt systembolag och som jag sedan i fjol har haft som en av mina lättare favoriter). Störtskönt gäng med bra attityd och bra gemenskap som också verkar få ut bra öl från bryggeriet “Just Beer” (aka the Buzzards Bray Brewing) borta i Massachusetts.

Från Rom-resan lyckades jag få hem två öl från dem – dels bittern Hedgerow Bitter och så saisonen och på många sätt deras “husöl” Jack D’or. Den senare är en egen tolkning på en saison – och har en egen dikt tillägnad sig. Bittern däremot är en typisk brittisk upphumlad bitter säger dem och med enbart brittiska häckhumlekottar (thus namnet) och som ska vara mer humlad än vad många förväntar sig. Flaskan är från 1’a batchen som gjordes i augusti i fjol vilket är lite kul. Nej, dags att låta ölen flöda nu och trevlig fredag på er!

Pretty Things Hedgerow Bitter

Utseende: Lite grumlig bärnstensfärgad vätska med vitt skum med gräddig topp och små fina bubblor.
Doft: Riktigt fin ’bitter’-doft. Ananas och citrussyrliga dofter med gräsigt torr humle. Påminner mycket om europeiska bitters (tänk De Molen Engels). Ren doft. Doften har väldigt fin torr doft av gräs och det är rejält och friskt.
Smak: Lättare munkänsla med okey till bra kolsyra. Rätt tunn kropp där det är bitter och mineralsprudlande smaker som först dyker upp. Syrligt och inte för beskt bittert utan det är just friskt och bittert. Mycket smak av citrus och gräs och det är lagom poröst och även smaken påminner om hur De Molen gör bitters med det lite porösa och bittersötsyrliga – trevligt med andra ord. Här är det dessutom utan De Molens jäst som tar över utan det är bättre balans nu.

Betyg? – Bättre-. Lagom porös och riktigt läskande och trevlig bitterhet. Rejäl smak av gräs, ananas och citrus och det är lätt en öl man skulle kunna ha hemma framåt sommaren.

Pretty Things D’Or

Utseende: Ljus, matt gul vätska med vitt poröst skum med små bubblor.
Doft: Enklare saison utan samma stora dos koriander, citrongräs etc. Här är det doft av lime och mer balanserat av koriander och citrongräs med sötare vitpeppar i bakgrunden. Blöt pappkartong och torr doft av gräs. Jag gillar att det är mer balanserad kryddighet vilket gör den mer aromatisk.
Smak: Lättare munkänsla med okey kolsyra. Rätt tunn men det växer till sig. ’Ljus’ smak av ljus peppar, ljus malt samt typ vete. Lätta dunstar av koriander och en uns apelsinsmak. Lätt att ta till sig, snäll och mild.

Betyg? – Bra+. Mild var ordet. Det här är en mildare och mer lättdrucken saison med humlig arom med gräs och lätta kryddor. Snäll och bra!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply