Categorized | Ölrecensioner

Rejäla, abstrakta dagar och öl! BrewDog AB:02

Ikväll vankas det blindölsprovning på Sorbon vilket ska bli intressant då det är min första “jämförande” blindprovning – vilket förvisso inte blir helt rätt då jag vet vad som ska provas och varför. Men likväl kul och roligt att fler ställen börjar ta till nya medel såsom provningar etc för att sprida ölkulturen. Jag trot helt på att ju mer folk får prova på mycket och ny god öl ju mer kommer de falla för det.


Men vad gör det om hundra år. Något som faktiskt gör något är dunderöl som helt slår undan marken för en och som både smakar och är så rejäl eller vågad att man har svårt att inte bli aningen chockerad. Så efter att ha väntat ett år sedan sist så blev det så dags att prova mig igenom del 2 till 4 av BrewDogs experimentella Abstraktserie. Serien som pendlar mellan det galna, det vågade och det inovativa. På tal om serien så släpptes nyligen AB:05 som tog slut direkt (de flaskor som fanns för internetförsäljning vill säga…), men de har tänt upp fram till AB:08 nu så förhoppningsvis har vi lite att se fram emot i år även från deras sida. Dock har de bytt svensk distrubutör så vi får se när det hela kan rulla igång.

Efter att ha druckit AB:01 ungefär då den släpptes och var lite sådär, vågad men samtidigt lite trist så hade vi högre förväntningar på de övriga. Så framöver blir det Abstraktdagar med AB:02 som första öl. Denna tre gånger humlade imperial red ale har en okänd IBU men ligger på helta 18.5%. För den som redan nu börjar känna igen det hela mot en annan öl från samma bryggeri – ja, du är rätt ute! Flaska 3235/3600, butteljerad 16/6/2010.

BrewDog AB:02

Utseende: Färgen påminner om grumligt avloppsvatten med nougatfärgat skum som faller ihop till smutsrester.
Doft: Körsbär mot en maltig botten. Syrlig nästan frän doft av körsbärskärnor och skal. Doftar ’fizzigt’, sprudlande och lite surt. Sedan kommer humlingen mer och mer och plötsligt blinkar stora bokstäver med BISMARCK framför mig. Det luktar exakt lika vågat överhumlat som Bismarcken men drygt hälften så starkt (sett till %’en).
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rejält humlad smak och återigen är det Bismarcken framför mina ögon. Örtig och rejälhumlad smak med något mildare smak av anis och brödkrydda. Rätt smakrik för att vara så humlad och den är inte bedövande som den senare monsterölen var. Bitter och mineralartad eftersmak. Rejäl smak! Jag gillar det starkt! Små aningar av tropik som snabbt sjasas undan och eldas upp av extremhumlen. Alkoholen märks trots allt inte av!

Betyg? – Bättre. Bismarck light innan Bismarcken ens fanns. Innovativ, vågad och extremhumlad men ändå med en smak och doft av körsbär som märks väldigt bra, åtminstone i doften. Gott och kul, men ja – den är vad den är och därmed lite banbrytande och svårtolkad.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply