Categorized | Ölrecensioner

Vad blir gammellagrad ale och frukt? BrewDog AB:03

 Igår var det BrewDogs AB:02 som hade slunkit ned och idag är det deras AB:03‘s tur att få lite strålkastarljus på sig. En fruktöl klassificieras den som, men detta på grund av att den har en enorm mängd hallon och jordgubbar i sig. Annars är ölen en vanlig ale som först lagrats hela två år på whiskeyfat. Varför man har gjort detta kan man fråga sig, men jag skulle anta att man har gjort ett experiment som inte föll ut så väl men där ale’en blev väldigt mjuk och mild och passar perfekt med en rejäl fruktdos i. En vällagrad ale och bär känns ju som något som har en bra kropp där bärsmakerna kommer fram bättre då ölen i sig inte är så tunn att det blir blaskigt. För just blaskighet eller en förkärlek till att ha en grund på veteöl känns ju annars som ‘det vanliga’.  Medan AB:01 var helt okey, AB:02 var riktigt spännande så var förväntningarna på den här rätt nedtonade – det var intressant som alltid med BrewDog men samtidigt var jag lite osäker på vad som skulle finnas i den som vanligt snygga flaskan. Ölen butteljerades 08/09/10 (lite kul i sig..) och är flaska 149/3200.

BrewDog AB:03

Utseende: Mörkare vattnig ljusgyllene färg på vätskan.
Doft: Jäst? Tydlig doft av hallon och jordgubbssaft, inte för godisartat men ändå tydlig bra bärdoft. Man känner de övriga dofterna av vanilj och ’ale’ men de sätter sig ändå i bakgrunden och ger lite grund till de bäriga dofterna vilket ger mer enhetlig känsla över det hela.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Fizzig och rätt tunn kropp. Trots det en fin smak av vildhallon och jordgubbar – verkligen ren, genuin smak. Sötman från mörka jordgubbar och övermogna hallon är fin och det är en rejäl smak. Men vad bidrar den lagrade ale’en med? Känner inte av den alltför mycket i smaken.

Betyg? – Bra+. Bra smak, doft och stil på bären men att man whiskeylagrat ale känns inte riktigt. Visst är den rätt stark och med bara bär så kanske den skulle blivit lite väl platt och hade man bara haft en ale som grund så skulle kanske smak- och doftbalanser blir sådär – nu är balansen bra, även fast ale’en är lite anonym. Lite som jag hade anat med andra ord, samtidigt är den lagrade ale’en ett bra inslag som jag tror många skulle vinna på att börja använda sig av som grund i vissa typer av öl – om det inte vore för att det tar mycket tid och kostar lika mycket slantar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply