Categorized | Ölrecensioner

Sist ut, bäst ut! Chili år folket, det är vår! BrewDog AB:04

Då har vi slutligen kommit till den sista delen av Abstraktserien såhär långt. Som jag skrivit så har 5’an redan släppts men har ännu inte kommit hit till oss, när den kommer vet jag inte riktigt då BrewDog har bytt svensk importör och frågan är hur snabbt allt kommit igång där. Men slutet gott allting gott? Ja, vi lär få fortsatt mycket av deras öl hit till Sverige och dagens avslutning med AB:04 är lika god den!

Ölen som på SBWF blev en liten snackis då alla pratade om chiliölen som BrewDog gjort och som enligt många verkar ha varit den hittils bästa delen i serien är rätt häftig. I grunden har man en imperial stout – inga konstigheter där med andra ord, men så har man tillsatt kaffe, choklad, världens starkaste chili (Naga) och även vågat sig på att lägga ölen med champagnejäst. Det där med subtila chilitillägg i öl har kommit mer och mer och ser man på de olika lagringarna av Yeti‘n så har åtminstone två chili ‘bara för att hetta upp det’. Frågan på förhand här var huruvida kaffet, chokladen eller chilin skulle vara extrem då de övriga ölen i serien så här långt hade varit extrema eller bara annorlunda på något sätt. Flaska 1005/3300, butteljerad 01/11/10


BrewDog AB:04

Utseende: Brunsvart vätska med litet fint tunt skum.
Doft: Kabam! Stor doft av het chili med fin hetta. Massa mörk kakao och kaffe som avrundning. Stark espresso, svart kaffe och mörk kakao som man omtänksam rört ihop tillsammans med den elakaste chilin man kunde hitta. Vågat – och grymt gott!
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Len choklad med BOM! Chilihetta som slår till riktigt hårt och starkt, underbart hårt. Inte bitter chokladsmak trots den tydliga smaken av kakao utan man får till det väldigt bra. Kaffesmaken ger även den mycket smak som flyter in i helheten utan att det blir för mycket smak eller fylligt utan det hålls ihop väldigt, väldigt bra!

Betyg? – Bäst(-). Rejäl smak med massor av choklad, kaffe och framförallt en perfekt chilihetta! Riktigt bra balans och kropp och det är egentligen ingenting negativt att anmärka på utan det här var riktigt, riktigt gott. Men ändå väldigt krävande med hög alkoholhalt och stor chilihetta, men jag är glad att jag har någon flaska till! Här lyckas man och gör en helt underbart bra öl för den som vågar sig på chilin!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply