Categorized | Ölrecensioner

Lite om Ingrid och så en twistöl – Great Divide Belgica

Då jag var på OT igår för att dricka lite Hello My Name is Ingrid och snacka lite med ena upphovsmannen, Darren så vart jag helt enkelt för trött för att orka bry mig om släppet idag. Får se om jag  traskar ned till Regeringsgatan lite senare för att se vad som finns kvar. Vart egentligen inget jag gråter om jag missar, samtidigt är det mycket god öl som kommer – så jag får erkänna att jag är lite tudelad. Men vad gör det, för Ingrid var en grym flicka som verkligen överraskade mig. Tur att jag förhoppningsvis kan snylta en flaska på annat håll då jag inte köpte på mig en kartong. Men cred till BrewDog och Darren för grymt genomförande med ölen! 34 minuter tog det för faten att ta slut vilket är riktigt imponerande! Så vi får se om det blir en one off eller om det kanske blir en till batch (ryktet går ju…)

Som sagt så vart det en sen kväll/natt varpå jag lär skriva mer om Ingrid och kvällen om någon dag. Men kul att ha varit där.


Nu över till något helt annat. Ett av mina favoritämnen utan att egentligen vara en favorit – amerikansk öl med belgisk tema och gärna med en twist. Det amerikanska står Great Divides Titan IPA för, en rejälhumlad typisk amerikansk IPA, medan det belgiska och själva twisten är att man har tagit en belgisk jäststam och tillsatt den till Titan IPA’n. Man bytte också ut lite malt och la till belgisk pilsnermalt utöver den vanliga humledosen. Resultatet namngavs efter det romerska namnet för “Låg-länderna” – Belgica och är således en amerikansk belgisk IPA. Tidigare hag jag provat på lite varianter på det här temat som alla har varit lite av en besvikelse, det har varit svårt att få till jästen rätt så att den inte tar över helt eller gör ölen något porös vilket kan skära sig med humlen (beroende på humlesort). Ofta tycker jag att bitterheten kan försvinna något vilket är lite av vad som gör en (D/I)IPA och visst, det kan bero på traditioner och sånt – men i mina ögon vill jag nog ändå ha kvar just den faktorn. Så kanske skulle Belgica rädda äran och göra att jag ser fram än mer emot Stones Cali-Belgi IPA som vi köpte i New York i somras men som gick sönder på hemresan.  På tal om det, ni har väl inte missat att Stone nu ska göra en Odd-serie vartannat år med en belgisk twist på deras vanliga öl? Vi vet ju redan att Odd Belgo-Old Guardian kommer i vinter, men det planeras alltså att bli en hel serie. Kul och twistigt..


Great Divide Belgica

Utseende: Ljus persikofärgad vätska, något grumlig. Ljus tunt och rätt poröst skum som snabbt dör ned.
Doft: Sötman från en belgisk dubbel eller blonde ale möter lite citrus, koriander och ljus humle – som sedan får en extra dos fruktig humle. Ja, något åt det hållet doftar det, samt lite doft av apelsin och kaka.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra, lätt fizzig kolsyra. Bra belgosmak, väldigt så för att vara amerikanskt med smak av ljus malt, jäst och lite sötma med extra bett i. Sedan kommer dock en lite plastig belgosmak samtidigt som känslan av IPA börjar avta. Men med apelsin och fruktiga smaker från humlen samt lite krydda och gräs så blir det läskande och en helt okey mix av amerikanskt och belgiskt. 

Betyg? – Bra+. Bra av båda delarna helt enkelt i en mix som ja, blir något bättre än bra. Det är åt rätt håll kan man säga lite diplomatiskt. Citrus och apelsin möts och det blir tyvärr mest ’känslan’ av en fruktig IPA. Men det är vågat och friskt vågat och i min bok kan det vara halva nöjet!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Lite om Ingrid och så en twistöl – Great Divide Belgica”

  1. Jimmy says:

    Om du inte behöver fler av varje går det att slå en signal till ett bolag och beställa från depån, då blir det inte så jobbigt.

    -Jimmy

  2. AdamB_ says:

    Jimmy, man ska inte kunna beställa över telefon på första dagen. Inte enligt Systembolagets policy iaf.

    Hoppas att ryktet stämmer och Ingrid bryggs fler gånger, en riktigt bra öl till sommaren. Grillat kött glaserat med något sött och kryddigt tror jag passar perfekt med Ingrid.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply