Categorized | Ölrecensioner

Till slut: Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti och nytt hos Brill

Lite väl sent kanske, men för ett tag sedan lovade jag er att det skulle vankas dagar (eller åtminstone två..) av lagrade yetis. Espressoyetin var det som gällde då och nu är det till slut dags för den chokladlagrade yetin.

Men innan vi börjar mumsa på den så bör jag påpeka att Brill har fått tag på ett gäng öl från amerikanska Stillwater – samma bryggeri som kom 2’a på topp-5 av “bästa nya bryggerier 2010” i RateBeers tävling. Jag har två flaskor hemma från samma bryggeri (Jaded Bruin och samarbetsölen med Struise Outblack) och det ska nu bli väldigt trevligt att stifta bekantskap med en quadrupel till av dem. Ölen som kommer är: Stateside Saison, Cellar Door, Existent och Autumnal – senare kommer även ännu en samarbetsöl i form av Our Side. Samtliga öl går att beställa nu, kommer i 75cl flaskor och går loss på 129kr – och ja, det är styckplock på dem.

Åter nu till Great Divide och deras chokladlagrade yeti. En öl som vi stiftat bekantskap med i Sverige så jag hoppas och antar att jag inte är ensam om att ha druckit den. Den är något nedhumlad jämfört med de andra Yetina men har istället belönats med små gruvor av kakaobönor och en extra “dust of cayenne pepper”. Som jag skrev tidigare på tal om BrewDogs mäktiga AB:04 så är det här med att hetta upp chokladöl något jag hoppas mycket på då det hittils har blivit väldigt bra resultat, eller så har jag bara haft turen att inte råka ut för någon dålig mix. Den här gången får ni även rätt bild till ölen då jag sist råkade slänga in samma bild på den vanliga eklagrade yetin, men med alla dessa lagringar så får jag påstå att jag är förlåten.

Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti

Utseende: Mörkbrun svart vätska med chokladbrunt tjockt skum.
Doft: Lagrad choklad med rejäl chokladdoft, vanilj och krydda – het krydda som påminner om chili (hade inte hunnit läsa om cayennepepparen än). ”Grön humle” som får mer av den gräsiga karaktären genom kryddans hetta. Det hela bedövas av all god choklad.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mörk choklad med stor hetta från cayennepepparen. Fyllig choklad med vaniljstuket som påminner lite om whiskeylagring. Mycket choklad, något lätt kropp mot slutet. Inte lika mycket choklad som förväntat (fortfarande mycket choklad). Småbitter choklad på slutet.

Betyg? – Bättre (+). Ovanligt skön smak där hettan väger upp den goda chokladen riktigt bra. Full av smak. Läskande och fyllig. Ännu ett exempel på att mörk tung stout, choklad och chilihetta är en vinnande kombination!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Till slut: Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti och nytt hos Brill”

 1. Baggen says:

  Den där vaskades av mig 😐 Tyckte chilin störde för mycket jmf med t ex Abstrakt:04. Kul att någon gillar den iaf 🙂

 2. dempa says:

  Jag gillade den inte heller :/

 3. Anonymous says:

  Okej, inte mer. Korkade igen efter ett tag och drack små smuttar efterföljande dagar (med allt sämre resultat). Mer vanlig Yeti istället.

 4. Manker says:

  Jag förstår att den inte faller många i smaken, men som nästan alla lagrade yetis verkar det vara tudelat om vem som tycker vad 🙂

  men jag trodde det skulle vara mer fokus på chokladsmaken och jag såg först inte att det skulle vara cayenne i, så blev ju lite konfunderad ett tag..

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply