Categorized | Ölrecensioner

Unik Arrogant galenskap? Stone 13kcy Basartd


Ibland ska man ha lite flyt för att få möjligheten att prova på sådant man någon gång har läst om men inte trott att man ska kunna få prova på ett bra tag. Lite så var fallet när slumpen gjorde att jag såg att en flaska 13kcy Basartd hade hittat vägen till Cracked Kettle. Självfallet blev det att plocka ihop en mixbeställning med bland annat den här ölen i centrum. Att Stone har attityd vet vi, att det ibland övergår till vansinne kan de som har arbetat med dem intyga och lite så känns den här ölen. Är det på rätt sida av roligt eller bara “för-att-vi-kan”, ungefär som BrewDog var i början. För den här ölen firar deras Arrogant Bastards 13 års jubileum och är en torrhumlad blend av olika Bastards. De har helt enkelt jäst Arrogant Bastard, Double Bastard och så lite Ekad Arrogant Bastard samtidigt för att få ihop detta hopkok. Det hela är en one-off sak, åtminstone har tanken varit det. Så om ni ser den och gillar Stone eller deras Bastards så kan det vara värt att prova, om inte annat så för det experimentella syftet – är de galna eller bara kaxiga?

Jag måste bara återge hela texten från flaskan då Stone vet hur man binder fans vid deras öl bara genom att göra sköna etikettexter.

Oepn yuor mnid. Use a craobwr if you msut. Snice 1997, Arorgnat Basartd Ale has denemdad taht tyrnianacl micredioty rleax its girp of opprobrium on our ciollectve couniescosnss. Few pessoss the ruiereqd isinght or detph of piversceptve to crdiet the Liuqid Arorgnace for initatgsing the rlveoituon in tsate taht it has. Hevweor, taht’s pfecertly fnie, as our hlurecaen erffots in thirstung the larlegy unlliwing wolrd farorwd rquereis no exrtneal vaditilaon. We ralieze it’s hmaun nautre to bleeive taht pregorss trowads getreanss is one’s own ieda.

The mree fcat taht yuo’re hdoinlg tihs bttloe in yuor hnad ianidctes taht yuo’re pyiang antteiton, wihch ideitammley stes you arpat form the msseas. It aslo mkaes you one Lukcy Basartd. Hewover, lcuk faovrs the blod… and the arorgnat. The trmiraivute of Arorgnat Basartd Ale, OEKAD Arorgnat Basartd Ale and Dbolue Basartd Ale are all in paly in this cvueé de Basartd you now hlod, and wihle it is idneed a Lukcy Basartd, lcuk had ntohing to do wtih it.

Taody, wihle nueomrus iendicrlby dinistcitve chcoies are now alavaible, msot popele sitll fucos tiehr attntieon uopn msas mdiea’s isscenatnly banal ehco cheambr, keenpig thier hdeas frimly buerid in the maross of mecridioty. To beark thurogh tihs cophocany, to gsarp enitghnelnemt anmog the mnid-nmubnig culettr, rerequis itnent. Coinscous itnent. For mnay, this aictve piticipataron in the wolrd is unomfacbtorle. Prerrifeng inasted for oethrs to mkae teihr chcoies for tehm — be it a shioutng pindut or a toelievisn ciommecral — sheeple apccet the cmmoitozdied nrom wioutht thoghut. And to thsoe we say: “Setp asdie, and get the hlel out of our way.”

Stone 13kcy Basartd

Utseende: Något brunorange vätska med halvklar mörkbrunt skum. 
Doft: Humlad strong ale med tydlig humlekotte och citrus. Det följs av lättare noter av vanilj och ek. Varm, fyllig doft som är sådär ospritigt spritig. Känns lite torrhumlad. Kanske för sammanförd doft som inte får blomma ut åt något håll med egna intryck?
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och rätt mjuk kropp. Smaken är varierad och det är mycket åt strong ale-hållet fast med bitterhumlade sidospår och malt. Finns även spår av vanilj, ek och bär. Lite väl snäll och inget står egentligen ut, tyvärr. Rätt bitter och varierad och en aning nässlor ger vidare variation – men det blir aldrig riktigt en komplexitet som känns utmanande eller spännande.

Betyg? – Bättre-. Ja, det är ju gott och bra. Men samtidigt är det bra humlebeska, fruktigt och lite vanilj och ek. Ja, lite av alla bastards som lånat, men det är inte något som står ut.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Unik Arrogant galenskap? Stone 13kcy Basartd”

 1. Alexander says:

  Jag är avundsjuk. Synd att den inte var så ball som man kunde ha hoppats men det är ju en väldigt speciell öl ändå. Kul att läsa om för oss dödliga 🙂

 2. Anonymous says:

  Någon mer som noterade att deras scrambling i texten av OAKED blev OEKAD vilket ju blir ganska vitsigt raka motsatsen på svenska…..

  /Fredagstrött

 3. Manker says:

  trötter> jag tänkte faktiskt på det när jag läste det nu igen då jag skrev inlägget. onekerligen rätt kul, på någon låg nivå för oss svenskar 🙂

 4. fajanen says:

  Drack den i Orlando och håller med om vad du skriver. En bra öl men inte särskilt spännande eller något extra. "Bara" bra helt enkelt.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply