Categorized | Ölrecensioner

Once you hop, you cant stop – Sierra Nevada Hoptimum

 Kära hop addicts, vi har nu samlats för att få en dos, en litterär sådan av vårt humle. Humle kan stilla ett beroende för många, men ibland krävs det mer än vanligtvis, det krävs något rejält, tokigt, galet och pansarhumlat helt enkelt. Svaret var kommet – Sierra Nevada blev utmanade att göra en extremöl med hela humlekottar och här är svaret. Att Sorbon ute i Bromma endast hade fått in två flaskor och att de gick direkt säger lite om hur svår denna öl har varit att få tag på, till och med i USA. Men det är väl förståerligt, en speciallansering av en IIPA med 100 IBU och en fullständig “torpedo” av olika humlesorter som har torrhumlats och ‘torpedoats’ (?). Den må vara på 10.4% men med sina 100 IBU och en humle-line-up som följer så har den nog mer än alkoholen man bör vara rädd för.

Bittering Hops: German Magnum
Aroma Hops: Simcoe & New Proprietary Variety
Dry Hops: Simcoe & New Proprietary Variety
Torpedo Hops: Citra & Chinook

BAM goes the hop head! Synd att de bara fick in två flaskor – MEN – de har mot alla odds och via lite dragna trådar hos Wicked Wine lyckats få in två till. Så ring dit, åk dit, gör vad ni vill för att se när de kommer dyka upp. För detta är ingenting vi kommer få se i Sverige igen på ett tag! Ska vi fylla upp sprutan med humlesaft nu och påbörja resan in i hoppie hop land?


Sierra Nevada Hoptimum 2011

Utseende: Mörkgyllenfärgad vätska, något disig. Ljust krämigt skum.
Doft: Tydlig sötma från malten med rätt stor närvaro från humlen med kryddiga, örtiga och väldigt humlekottedoftande aromer. Redan i doften känns det lent, fylligt och ovanligt balanserat för att vara så sött men ändå så rejäl humlepumpat.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mjuk och väldigt len först med en sötma från malten som lurar en att tro att det är en snäll liten brygd man dricker. Humlesoppa och osedvanligt lättdrucken sådan för att vara på nästan 11% och 100 IBU. Oerhört torrhumlad vilket ger mycket variation och smak och vilket är det jag saknat i öl som Southern Hemisphere, Harvest m.fl. Humlelikör med väldigt bra drag! Humlen river tag men ändå inte på ett bedövande eller kontrollerande sätt vilket kan ses som en nackdel eller som ett bevis på hur väl den är balanserad.

Betyg? – Bättre(+). Jag gillar hur den ändå är lite söt och humlelikör eller humlesoppa är väl inte en alltför stor twist på vad andra skulle kalla denna öl. Synd bara att den är så svår att få tag på, samt väldigt (!) dyr (även att köpa in för barerna), för den är vääldigt god och ett måste för alla humledrogisar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Once you hop, you cant stop – Sierra Nevada Hoptimum”

  1. Stefan - Ölsvammel says:

    Instämmer, det var en stor dyr flaska humlejuice 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply