Categorized | Ölrecensioner

Humligaste ölen och katten ever? – Port Brewing Mongo

 Trots att namnet på den här ölen är provocerande nog för att man borde minnas den så har jag likväl aldrig skådat den på någon krog eller liknande i Sverige. Då är den ändå en av bryggeriets year-round-öl. Ölen är dock ingen anspelning på personer med vissa handikapp utan är tillägnad den bortgångne Mongo (han hette egentligen Columbus), deras bryggerikatt och är en av deras jävligaste humleknäckare. Tydligen var han lite för tjock även som liten kattunge så hans 4 kattsyskon som alla de också föddes och bodde på bryggeriet sparka ut han. 10 månader och 9 kattliv så gick han så bort men fick då också denna öl tillägnad sig.
Columbus, Mongos riktiga namn, är en referens till columbushumle varpå man till slut gjorde ölen med Amarillo och Cascade vilket var de tidigare två bryggkatternas namn (och även hans föräldrar). Ni ser rätt tydligt att man inte har tänkt mer än på att få en bra historia över namnet. Så humlegranaterna från deras övriga öl är även delaktiga här. Eller delaktiga – de ska ta över och infiltrera och omsluta varenda spår av malt man kan finna, det var åtminstone deras mål. Alkoholhalten blev på 8,5% och IBU’n ryktades dra mot de tvåhundra. För att runda av ölen drog man även ned lite Centennial och Simcoehumle och de flesta som har skrivit om den här ölen verkar vara överväldiga och nästan gråtfärdiga över hur besk, bitter och humlejävlig den var. Så ingenting som rekommenderas åt de som har svårt för humle.


Port Brewing Mongo DIPA

Utseende: Fin mjuk men ändå potent persikogrumlig vätska med gulvitt poröst skum.
Doft: Aj aj aj vad humlat! Mängder av humlekotte, kåda, sötma och rejäl grape! Men även lite blomster och apelsin. Nu överdriver jag beskan säkert, för den är inte så enorm – bara så oerhört tydlig. Det är en käftsmäll som klingar av rätt fort men sedan återkommer vid nästa sipp.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bittert med katastrofmycket kotte och grape. Som att mumsa grapefrukter utan att kunna sluta. Samtidigt är den inte bedövande, bara så grapebitter. Nog enklaste humleölen att beskriva någonsin – G.R.A.P.E!

Betyg? – Bättre(+). Något för alla grapefantaster eller för de som gillar lätt obalanserade öl. Superb i mitt tycke samtidigt som den bara har sin beska och grape att falla tillbaka på.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Humligaste ölen och katten ever? – Port Brewing Mongo”

  1. Fredrik says:

    Låter galet god, vart hittade du den?

  2. Manker says:

    Cracked Kettle hade lyckats få in en enstaka flaska om jag inte missminner mig, så den vart det att lägga beslag på. Som jag skrev så är det lite underligt då den ändå är en year round-öl och ändå knappt har synts till

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply