Categorized | Ölrecensioner

En dag ägnad åt The Bruery: Saison Rue, 2 Turtle Doves, Orchard White


En av alla de öl jag har sett och sett och sett men aldrig har druckit är The Bruery’s Saison de LenteVarför vet jag inte – om det är för att jag tidigare har haft lite svårt för saisons eller om det bara har blivit så. Botgörning är dagens ledord och rejäl sådan! Förhoppningsvis genom att dricka deras Black Tuesday ikväll men annars också genom att genomfört en provning med de tre öl som Brill vackert nog släppte på styckplock tidigare.  För att vara något jag tidigare aldrig ha provat så var det tre rätt vågade flaskor som letade sig hem till mig. Eller vad sägs om: 2 Turtle Doves, med rostade pekannötter och choklad, Orchard White – en wit med lavendelblomster och slutligen Saison Rue, en rågsaison med brett! För att vara små så gör dem ändå en rätt lång lista på öl, men det känns ju som om mycket är tack vare deras trevliga läge i Placienta Kalifornien (typ ovanför Anaheim, kvack kvack). För att bara ha funnits i tre år är det ändå lite fint att man ändå hamnar väldigt högt (29’a?) på exempelvis RateBeers 2011 lista över bästa bryggerier.

Vilka fler öl från dem bara “måste” man prova? Saison de Lente kommer ju ryka nästa gång jag ser den. Men jag vill utforska mer av vad de har att erbjuda, för som de själva säger så vill dem ansluta sig till den skara bryggerier som vill utmana definitionen av vad öl bör vara och hur man kan göra det.


The Bruery Saison Rue

En belgian style ale/saison uppiggad med rågmalt och Brettanomyces.

Utseende: Något mörkare lätt grumlig bärnstensfärgad vätska med vitt litet poröst skum.
Doft: Doftar körsbär (men inga körsbär i?). skurtrasa och brett med lite maltdjup. Doftar enkelt och väldigt bra om man bara gillar att dofta på brett.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Söt smak som påminner om korn- och rågsprit fast med karaktär från bretten. Filt, körsbär, råg och brett. Lite udda.

Betyg? – Bra(-). Bra brettdoft som smakar kornsprit och brett. Stundtals med andra bra intryck. Men mnjae, det är lite för obalanserat.


The Bruery 2 Turtle Doves

Denna julöl är en Belgian-style dark stong ale brygd med kakao och rostade pekannötter.

Utseende: Mörk vätska med fint skum med minimala bubblor och gräddig topp.
Doft: Välrostad fruktig ljus chokladdoft samt kaffe. Lite krydda som påminner om chili men utan sting. Chokladpudding, fyllig sådan, rejäl stout.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Fyllig men ändå tunn och den påminner om en riktigt bra chokladporter eller något tunnare men smakrik stout som likväl har en tunn porös kropp. Mycket choklad och tydlig och smått bitter pekannötssmak. Nötterna går ihop väl med allt det andra.

Betyg? – Bra+. Finfin chokladsmak med trevlig rostad nötsmak. Kanske lite för mycket inslag av jäst för att den ska vara så bastant som jag personligen hade föredragit den.


The Bruery Orchard White

Californian white ale med färsk citrus, vete och lavendel.

Utseende: Matt grågul vätska med lite bubblor som hoppar runt i glaset. Stort vitt skum med små till medelstora bubblor och porös topp.
Doft: Doftar mycket av citrus och citrongräs, kryddblomster och lavendeln lyser igenom med lite söt och på något sätt accepterande plastig doft. Fräscht!
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Stor fyllig och porös kropp där smaken först är av ljus malt och lätt sur citron och apelsin. Det fortsätter med vitpeppar och blommande lavendel som dör ut i den där plastiga karaktären i ett ’plastig och tunt’ slut.

Betyg? – Bra+. Läskande och fräscht med drag av ljus belgisk ale med kanske något för anonyma smaker men som ändå finns där.Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply