Categorized | Ölrecensioner

Are you naughty or nice? Southern Tier Krampus, årets styggaste öl!

 Alla vet ju om att tomten, St. Nicholas eller Santa Claus är en snäll figur som bryr sig om alla svaga, alla barn, alla ensamma. Så varje jul åker han runt och delar ut paket. Samtidigt finns det en tradition som säger att medan tomten är iväg på godhjärtade uppdrag så sköter hans elaka side kick Krampus en andra sidan – han åker runt och bestraffar de stygga.  Juldjävulen petar stygga barn med vassa pinnar och slår dem med piskor. Grovt och elakt? Javisst, men roligare att läsa om än tomten och säkert något som får barnen att uppföra sig bättre lättare!

För att fira denna Krampus så har Southern Tier gjort en lite upphumlad helles (imp. pilsner, helles eller något liknande) på mörk malt och humle som ska “create the diabolical spirit of this brew”. Typriktigt används lagerjäst och ölen kallagras sedan i 30 dagar. Så som det står på flaskan, byt ut kakorna mot en flaska Krampus och Merry Kramp-mas to all, and to all a good pint!


Southern Tier Krampus

Utseende: Bottnar i en persikoorangefärgad fin färg med mörkare uppåt toppen där sedan ett gulaktigt kompakt skum med minimala små fina bubblor träder ihop till en gräddig och sammanhållen topp. Utseendet är strålande.
Doft: Doftar sådär underbart som imperial pils gör. Sötma, fruktighet och torkade aprikoser som slutar i en fruktskål med honung och humlebeska som virvlar runt. Hade inte honung och blommor funnits där så hade den likörartade fruktsötman blivit mer obalanserad. Jag känner igen lite från belgisk öl och något jag druckit men inte minns vilken det är från Lost Abbey.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey-bra kolsyra. Fruktig och torkat fruktiga smaker blandas med en beska som drar ett varv och blir bittert och krulligt i munnen. Trots den stora upplevelsen mildas den av och ger en lite kärnbitter eftersmak och på något sätt känns det att man använt lagerjäst. Det blir lite frukt och citrus unken eftersmak där lagern märks av lite och drar åt en gammal weissen-bock eller gammal IPA – men på ett delvis bra sätt. För det är alltså en lager som smakar så mycket och har så mycket fin gammal DIPA/Imp.pilsner OCH där 9% är helt borta. Det är med andra ord ett stycke mästerverk bara att få ihop det tycker jag. Tyvärr falnar smaken lite när väl glädjen över att känna så trevliga DIPA-smaker i en helles lagt sig, men likväl är det inget som är alltför negativt.

Betyg? – Bättre(-). Lite metalliskt mot slutet kanske, eller om det bara är bittert. Men som jag skrev. Med enbart två humlesorter (Chinook i boilen och Williamette som torrhumling) och på 9% så är den här lagrade lagern oerhört smakrik, lättdrucken, besk, bitter. Allt. En liten nackdel är att det metalliska kom fram först när jag försökte para ihop den med mat (kyckling). Men likväl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply