Categorized | Ölrecensioner

Nu kör vi på rejäl öl! Sierra Nevada 30th Anniversary Jack & Kens Ale

För de som missade dagens inlägg om eurolagerns vara eller icke vara så kan ni läsa det inlägget här.

Tyvärr kommer jag nog aldrig förstå det där med eurolager då det motsvarar foppatofflor, uselt vin och hembränt, saker som har ett syfte men som oftast aldrig blir okey. Sedan finns det bra lager, vissa ljusa lageröl har viss smak, är läskande och bra. Men öl som Fagerhult, Åbro Lejon, Cheap Thrills eller Sailor kommer tyvärr aldrig hamna på min lista över smakrika eller balanserade öl.

Så vi tar sikte och firar av någonting rejält istället! En av de där bjässarna från Sierra Nevada som var orimligt dyra men samtidigt väldigt åtråvärda när Wicked Wine släpat hit dem. Den öl som vi lägger under luppen nu är en black barleywine där man tagit hjälp av Jack McAuliffe från New Albion Brewery (i Sonoma Valley i Californien, lades ned 1982). Han var liksom de övriga som varit delaktiga i denna 30-årsserie en mikrobryggarhjälte och den här ölen sägs då vara tillägnad de öl han brukade göra förr. Kraftig, mörk men smakrik är ledorden. Läs mer på 30års-seriens egna hemsida.

Jag gillar verkligen Sierra Nevada’s 30th-series och även fast de vart lite dyra på Systembolaget och på krogarna så är de riktigt välgjorda öl. Det tog verkligen ett bra tag innan jag förstod stouten (Fritz & Ken’s Ale) som verkligen är en homage till stouts och hur de var förr. Jag tycker att man har lyckats blanda historia med moderna metoder och ändå ha kvar en viss charm. Hade flaskorna kostat 120kronor och varit något mindre hade det inte blivit samma ibland tudelade omdömen om att de inte är prisvärda. För de är likväl väldigt bra öl som jag tycker är ett fint exempel på hur öl har utvecklats och hur amerikansk ölkultur ändå hela tiden utvecklas..


Sierra Nevada 30th Anniversary Jack & Kens Ale

Utseende: Rödstrimmig vätska med litet ljust skum. 
Doft: Superfin barley winedoft med bra kraft utan att bli spritig. Strävt gräs hånglar upp söta bär med utsökt maltigt läppstift. Den är lite av allt, len, mjuk och söt men samtdigt med en lovande beska. Maltsötma men ändå nyanser av humle, karamell och choklad men ändå citrus och lite mörkt – ja något för alla, lite av allt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Växer upp i munnen men håller kvar en mjuk och smakrik karaktär. Lätt men kraftig, precis som i doften med ordentlig smak från  rostad malt, aska och mörka barley wine-bär. Bränd malt men med en sötma som inte känns så nattsvart. Som en humlad mörk porter med desto mer beska och restsötma än vad man förväntar sig.

Betyg? – Bättre. Lite speciell med mörkare karaktär än vad man är van vid. Drar åt porterhållet men med mer tyngd och en charmig sötma.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply