Categorized | Ölrecensioner

Fortsätter på stort! Sierra Nevada Our Brewers Reserve Grand Cru

Ja, nu har diskussionen avtagit något från gårdagens rätt olika åsiker om eurolagerns vara eller icke-vara. Jag kan bara avrunda med att tycka att alla har rätt på sitt sätt. Eurolager kommer aldrig vara annat än eurolager, dock kan ljus öl och lager fortfarande vara bra. Men en eurolager har begränsat smakregister och visst kan den vara bra sett till öltypen, men öl som Fagerhult ska inte promote’as. Som jag skrev, ölen kostar lika mycket som Cheap Thrills men är starkare. Har aldrig hört någon tala gott om Cheap Thrills, men nu är plötsligt öl som den fullt acceptabla? Nej, min åsikt är att ölkultur bör spridas. Inte i något “nördigt” omgång där extremöl pråckas på folk, utan att man kan tippsa om bra ales eller lite smakrikare pilsners eller lagers till grillningen istället för en smaklös skitöl. Det ger en felaktig bild att måla upp dem som balanserade och smakfulla öl när de saknar båda. Aja, nog om det nu.

Vi fortsatte gårdagen med Sierra Nevadas 30th Anniversary Series och Jack & Ken’s Ale och det är i den ådran jag tar vid idag med den sista delen av deras 30-årsserie – Sierra Nevada Our Brewers Reserve Grand Cru. På förhand var det här den jag såg fram mest emot. Det är en speciell blend av eklagrad Bigfoot, Celebration Ale och en färsk Pale Ale som alla läggs tillsammans för att sedan blir ordentligt torrhumlat. Det finns inte så mycket mer information om denna öl utan det är bryggargänget som gjorde de andra ölen gemensamma slutprojekt.


Sierra Nevada Our Brewers Reserve Grand Cru

Utseende: Lite lätt orangefärgad vätska.
Doft: Som en ekad barley wine som ena stunden visar upp bärig doft med fin beska som övergår till lite elegant fruktig  pale ale och slutar med mer beska. Jag tycket att man känner de olika ölen som används och alla bidrar med något. Detta låter lite som om man säger vad det doftar efter vad som är i, men jag tycker verkligen att karaktären från samtliga nedblendade öl finns där. Kan också vara för att Sierra Nevada har varit mitt favoritbryggeri.  
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Känns som att den börjar med celebration med den rätt välhumlade smaken som går över till bär, malt och bigfoot där man också anar lite vanilj och trä. Lockande beska som sedan blir lite våthumlad och skönt gammal. Även smaken har lite av allt och jag tycker det är ihopvävt väldigt fint, sedan kanske man hade velat ha mer av något. Men liktväl, för en blendad öl likt denna så är jag väldigt nöjd. 

Betyg? –Bättre(+). Jag gillar det även fast jag nästan förväntade mig lite mer. Den är komplex och har lite av allt och det går ihop rätt bra tycker jag. Sedan att den kanske inte var riktigt prisvärd är en annan sak.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply