Categorized | Ölrecensioner

St Eriks Pale Ale och sedvanlig kärleksförklaring!Som alltid när jag pratar om St Eriks så börjar jag oftast med att hylla Jessica Heidrisch för hennes förmåga att få fram oerhört stabila och tilltalande öl. Så även denna gång, många (med all rätt) ifrågasätter hur St Eriks liksom Mohawk har fått sådan plats hos Systembolaget i relation till andra svenska mikrobryggerier. Mohawk-ölen kan jag hålla med om är något för dyr för att det ska vara fortsatt rimligt men här fyller då St Eriks den luckan. De är humant prissatta och oftast prisvärda. Den enda fadäsen är att jag aldrig hann prova Dubh‘en som jag råkade missa när den kom, vilket suger! För i övrigt är det de lätta, snarlika men inbjudande ölen som St Eriks har kommit att stå för i mina ögon. De får oftast rätt bra betyg men ändå sällan över “bättre” av den anledning att de “safe’ar” något, vilket i längden är mer värt. Men de fungerar därför som en bra motpol till all extremöl som tävlar i beska, lagringar och smaker. Visst, jag gillar den extremiteten, det är där komplexiteter och häftiga variationer skapas, men ett lika välgjort hantverk kan även vara en perfekt balanserad american pale ale som St Eriks Pale Ale där citra står för en fräsch citruskaraktär i ölet. Så plocka ihop någon av denna, Sigtuna Summer IPA, Oppigårds Summer Pale Ale och även St Eriks Pilsner så har ni en perfekt läskande svensk sommarblandning till midsommar. Sedan kan ni såklart bryta av med något värre och kaxigare lite senare, typ något av det som släpps på systembolaget imorgon!

St Eriks Pale Ale

Utseende: Klargyllene vätska med fint ljus skum.
Doft: Som alltid med Jessicas öl så är det oerhört fräsch humledoft. Här är det citrus, apesin, mild grape och ljus frukt och letar man djupare i glaset så framträder en trevlig aledoft (malt).
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt lätt men sådär somrigt enkelt. Smaken påminner om de övriga St. Eriks ölen med sin friska milda humlesmak med blomster, citrus och nyslaget gräs. Det är öl som St Eriks som kanske får oförtjänt skit av många som jag tycker visar hur bra och enkel ”vanlig” öl kan vara. Hellre denna och den underbara pilsnern till grillat än skumma artificiella eurolagers. Denna känns genomgående fräsch, somrig och den flörtar både med gamla pilsnerdrickare och mer inbitna ölfantaster, det är inget meck hit med att förstå en humlecocktail eller meck dit med att avgöra om malten tar över – det är mest inbjudande och färdigt att förtära, så en bra “vardagsöl” ska vara.

Betyg? – Bra+. Till min örtstekta fläskfile passade det utmärkt med det blommiga och citrussmakande. En enkel och läskande öl som är mild men ändå smakrik på ett tillgängligt och lättdrucket sätt.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “St Eriks Pale Ale och sedvanlig kärleksförklaring!”

 1. BeerSwedenDarren says:

  Your summary of S:t Eriks and where these beers 'sit' in the whole beer scene in Sweden is spot on IMO!

 2. Fredrik B says:

  Jag håller med. Pilsnern och pale alen är riktigt trevliga. St Eriks kanske kommer lite i skymundan för de lite mer insnöade öldrickarna men jag hoppas verkligen dom gör ett bra jobb med att omvända "oinvigda". Och ja, Mohawkserien kunde gärna få gå ner lite i pris.

 3. Stefan - Ölsvammel says:

  Instämmer också, St Eriks känns som ett säkert alternativ om man ska introducera polarna till något annat än en ljummen Sofiero.

  Fast vad gäller midsommaröl så blir det dessa för mig: Weihenstephaner, Schneider, Sierra Nevada Torpedo och BrewDog Punk IPA. Kanske även slänger in några hembryggder och nån göttig belgare. Hmm var lite dåligt svenskt på midsommarmenyn för mig… ska se vad jag har i förrådet…

 4. Joel B says:

  Till midsommar skall jag försöka få tag på en av de få lådor som finns kvar av st Eriks vårlager till tjtjen….själv siktar jag nog på lite åt ipa hållet eller lite kraftigare humlade Pale ales (vår lagern vågar jag inte ta av, då kan det bli en griniog midsommar) 😉

 5. Killer says:

  Håller med dig helt och fullt Manker. St Eriks Pale Ale var fräsch och trevlig. St Eriks Pilsner har länge varit en törstsläckarfavorit och sedan Sigtuna Sommar IPA tyckte jag var riktigt bra när jag provade den i helgen. Dessa tre blir givet mina törstsläckare i sommar. Oppigårds Summer Ale blev jag lite besviken på, tycker att Oppigårds brukar vara lite mer stabil. Får ta och skaka fram en Amarillo som jag missat och som hypas av andra… 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply