Categorized | Ölrecensioner

Galen psykadelisk sommar! Mikkeller Funky (e)? [fung’ke e’st r] (Funky Easter)

Att ölen från Mikkeller ofta är lite galen, twistad, påhittig eller bara virrig är gamla nyheter; likaså är hans föråga att skeppa iväg helt tvärtemot-öl vid olika högtider. Vi svenskar är vana vid hans humliga påsköl som motbalans till mer maltbaserade motsvarigheter. Så när jag nu fann hans Funky Easter, lätt schizad och lagom psykadelisk, i gränslandet mellan en IPA och Belgisk ale samt lite funky twist genom brettanomyces jäst. Resultatet anas bli en sötare och kanske kryddigare IPA med mer eller mindre funk och porös salighet från brettjästen med lite vilda inslag av indianer och påskkannibaler. Passar med andra ord utmärkt såhär i högsommaren…

Mikkeller Funky (e)? [fung’ke e’st r] (Funky Easter)

Utseende: Något mer brunorange vätska med poröst skum med minimala till medelstora bubblor?.
Doft: En mångfacceterad öl, först är det trätunna, karamelliserad malt och jäst med spår av Jämtlands med sina nötiga karamellton. Senare kommer mer belgisk ale för att tvärt brytas av med rätt ordentlig frukdoft med persikor, ananas och aprikos. Över det hela är också en lätt rökig finish. Lätt syrligt.  ?
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt tjock vätska men ändå lätt. Smakar först av karamelliserad och rökt malt och frukt, inte likt en rököl utan mer som om det är en öl som eldats under levande eld och tagit åt sig både av det lite brända men även “röken i bryggeriet”. Det är lite för sött och mjukt för att någon direkt sur smak eller känsla ska koma fram även fast man anar lite, framförallt, syrliga smaker. Svårt att känna att den är nästan 10%. Man kan också påstå att det är en himla mix av fruktmix, sötma, syrlighet och lite kryddor – lite av allt som tillsammans fungerar även om det blir lite hmm, funky tänkte jag säga och kom på mig själv med att skratta lite lätt. Ja, funky kanske är ordet. Lite snäll mandarin, mer rök, karamell. Så fortsätter det, runt runt och runt. Bretten då? Jag har läst om andra som druckit denna och genomgående verkar det vara lite olika grad av brettkaraktär på ölen, här märktes den inte alltför mycket, vilket nog var bra för den.

Betyg? – Bra+. Det är något visst med ölen, inte så typiskt belgisk, inte så värst kryddig utan en mix av belgisk öl, rökig öl, IPA och någonstans är det en väldigt komplex skapelse som det vore intressant att veta hur den egentligen kom till. Kan förstå om man antingen ogillar den men även om man tycker den förtjänar ett bättre omdöme än vad jag har gett den.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply