Categorized | Ölrecensioner

Dagens nyheter samt lite blåbär med Dark Horse Tres Blueberry Stout

 

 Efter en gårdag som gick ut på att tömma 19 Glas på deras Amerikanska rariteter (vilket vi lyckades med) och som övergick i “efterdrickande” av lite av mina källarlagrade öl nära intill så är man inte sugen på mer öl idag. Tur då att det har skett litet i ölvärlden även nu. Så först nyheter och sedan ännu en öl från Dark Horse, deras oerhört sympatiska Imperial Stout med tillsatta blåbär.

  • Det har diskuterats lite om frågan om “kvinnoöl” nu när Molson Coors släpper Animee, en öl helt riktad till kvinnor. Carlsberg siktar på att göra detsamma under 2012 och om det var Feldschlösschen som redan har gjort detta. Frågan är om det kommer slå? The Guardian’s Melissa Cole är positiv till ölen som enligt henne inte marknadsförs med nakna tjejer och vrålande män. Frågan är om kvinnor “borde” dricka mer öl och varför dem i så fall inte gör det. Diskutera här.
  • TGI Fridays har nu lanserat en satsning i USA på craft beer, både som komplement till ölen samt som innehåll i vissa speciellt framtagna rätter. Satsningen är ett resultat av att man frågat sina kunder vad de tyckte och en väldigt stor del har sagt att de dels vill dricka öl parat till deras maträtter samt gärna provar ny öl till sin mat. Se länken för mer info, men vissa av ölen som kommer serveras är:  Harpoon IPA, Magic Hat #9 och New Belgium Fat Tire Amber Ale m.fl
  • Efter Beer Wars har det nu kommit en till film om den Amerikanska ölvärlden – Beer Culture the Movie är inspelad i Colorado och är en fullängds dokumentär om hur intresset har växt fram och effekten det har på den inhemska ekonomin, något som ofta ger motsägande handlingar bland politiker. Läs mer här eller kolla filmens (rätt kassa) hemsida.

 Det var lite nytt det och om vi återgår till att dricka öl, och kanske något gammalt så finner vi Dark Horse’s blåbärsstout Tres. Jag fann ölen nere på Fish n Beer i maj och kunde omöjligt veta att Brill nu skulle få in ölen i sitt sortiment. Så när jag drack av de flaskor vi köpte med oss från Köpenhamn så blev det att spara min sista flaska för att ta fram vid ett bra tillfälle. Nu finns de ju att få tag på igen så vipps var “värdet” på ölet inte lika stort och i glaset åkte den. Ölen är en del av bryggeriets “Holiday Series” om 5 stycken öl som alla är namnsatta efter deras plats i ordning, femman är den fina “Plead the Fifth“, så ja, ni förstår poängen. I sig har man inte gjort så mycket mer än att brygga en riktigt bra stout som man använt blåbär i, när, hur mycket eller vilken sort har jag inte riktigt funnit – men ölen är såpass trevlig med en lite syrlig ton så att jag inte bryr mig.

Dark Horse Tres Blueberry Stout

Utseende: Inte alltför otippat så är det en mörkt brunsvart vätska med brunt skum som hamnar i glaset, imperial stout für alle.?
Doft: Gräddig choklad och en doft som påminner om resultatet av att hälla smält marabou över SIA’s blåbärssglass. Blåbärsglass i alla dess former, lite tack vare sötman som finns. Likväl hittar jag spår av både choklad, snällt kaffe och en viskös slutdoft (som om den vore lite blixtlagrad på något skönt ekfat).?
Smak: Lättare munkänsla med lätt till medelstor kolsyra. Smaken är inte lika torrostad som vanligt utan det märks att det är en sötare stout det här. Återigen är det blåbär och mild choklad som har mixats i en hemmablandning. Stundtals är det riktigt bra och ibland är det lite vilt. Men mestadels är det som en god blåbärsglass doppad i torr mediummörk choklad. Smackar man lite på slutet som en glad skolgosse med sin blåbärsglass så känner man mer av det viskösa, troligen är det lite ek- och vanilj som finns där av olika anledningar som ger de referenserna.

?Betyg? – Bättre. Jag gillar det här, men då jag drack den första gången var den något annorlunda, så det gäller att finna rätt temperatur på den. Det är ibland sötare än annars, ibland torrare än annars och ibland slår en bitter känsla in. Men genomgående är den trevliga blåbärssmaken.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply