Categorized | Ölrecensioner

Underliga öl.. Mikkeller Ris a la M’Ale

Häromdagen drack jag en öl som bland annat vart brygd på ris, något jag tycker kan vara på bra eller dåligt. Sist innan det jag drack något med ris var det Mikkel som var upphovsman och då var det nog en underlig ambivalent åsikt om det var bra eller inte, mest var det nog konstigt. Mikkel har nämligen gjort en öl utifrån Ris a la Malta genom att ta de olika ingredienserna, finnas deras exakta eller liknande motsvarigheter inom öl och ja, bryggt på det. Det är ris som malt, laktos för grädde, mandelextrakt, socker och vanilj – och slutligen, körsbär. Inte låter det helt fantastiskt, inte heller som något man vill dricka ifall det inte är väldigt välgjort – en öl med de ingredienserna är långt ifrån en kulinarisk upplevelse om det blivit fel. Men man ska alltid prova saker innan man dömer något, så här är den – Mikkeller Ris a la M’ale.

Mikkeller Ris a la M’ale?

Utseende: Något mörkare röddisig vätska med lätt rosafluffigt skum med gräddig kompakt topp.?
Doft: Ovanlig doft som drar åt vetemalt och körsbär med en aning riven bittermandel. Den där tyoiska riskaraktären från typ Hitashinos ris ale finns med här och avger lite funky doft som är vad jag först tyckte var vetemalt, lätt kryddig och med “skal”.?
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt lätt i munnen med en speciell känsla av gräddig sötma och torr körsbär som aldrig blir torr eller sur nog för att det ska bli “intressant”. Smakar väldigt speciellt men ändå helt okey, som en genomsnittligt okey amerikansk fruktöl. Dock tycker jag om hur sötma och torra lätt sura känslor mixas. Det är både lite bär och körsbär och hela tiden är det en gräddig finish. Gräddigare lätt fruktig bra lager?

??Betyg? – Bra(-). Inte dålig på något sätt, alkoholen (8%) märks aldrig av och den är gräddig, fruktig och rätt trevlig att dricka. Dock kan man inte påstå att det är några magnifika smaker värda namnet.. Jag vill inte avråda någon från den, men samtidigt bör man vara medveten vad det är man ger sig in på.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply