Categorized | Ölrecensioner

En eftermiddag med Sierra Nevada, Hoptimum och Wicked Wine på NK

Missa inte mer bilder, nyheter och annat på Manker Beer Blog @ Facebook

Igår var det inte bara (den hastigt påkomna?) internationella öl-dagen utan det var även en mindre kick-off på NK i deras nya bar nere bredvid saluhallen. NK, eller Nordiska Kompaniet, har hela tre barer (om inte fler) i byggnaden varav två stycken ligger nere på källarplanet. Den ena, vid ostdisken bjuder på ost och öl/vin/champagne i kombination eller som de är, medan den andra, nära cigarravdelningen och “färdigmastsdisken” nu ska öppna sina portar. Tillsammans med Wicked Wine har man fått ihop hela 60-talet olika öl som kommer serveras tillsammans med vin, champagne och annan dryck i baren. Finöl på NK, det låter oerhört dyrt tänker ni? Mnjae, exempelvis går Meantime Chocolate på 50kr flaskan och Flying Dog Raging Bitch på runt 70kr flaskan. Inte alltför dyrt, inte alls. Så kanske är det AW på NK som gäller framöver?

Anledningen att jag också dussinet andra befann oss nere på baren var att Wicked Wine hade sampling av deras nya Sierra Nevadaöl. På menyn fanns Sierra Nevada Pale Ale, Bigfoot 2009 och 2011, Southern Hemisphere och den de flesta väntade på – den annars rätt prissaftiga Hoptimum. Det visade sig också att man kunde prova annat från sortimentet, vilket ledde till att både en och annan flaska öppnades. De senaste nyheterna tog slut direkt men Mikael rapporterade att mer var på väg in och när jag snackade med personalen på Systembolaget på Regeringsgatan så hade de 180 flaskor Bigfoot och 120 flaskor Southern Hemispehere som anländer i nästa vecka..

Själv inleddes det med ett uppvärmingsglas Pale Ale, Sierra Nevadas flaggskepp om man så vill, en öl som troligen alla ölintresserade eller bara öldrickande personer nog har provat. Både den och Torpedon är riktigt stabila, goda och lätta att gilla, så visst, den slank ned fort som …

Vi pratade lite med Mattias och Mikael som var där från WW om just Sierra Nevada och hur många av deras öl, när de dricks en och en påminner rätt mycket om varandra varpå det är lite svårare att sätta ord på vad som skiljer dem. Därför beslöt jag och mitt sällskap för eftermiddagen, M2, oss för att prova Southern Hemisphere mot Hoptimum. Jag har druckit Hoptimum förut och tyckte då att den var satfläskigt bra men att den kanske var lite dyr. Självklat berodde det på förväntningar, priser och hype, så det var skönt att kunna prova dem utan “press” nu och särskilt mot varandra. Som med all Sierra Nevadaöl så görs dem med hela humlekoner och ja, humlegranater var det. Southern Hemisphere som annars är en oerhört trevlig och smakrik öl föll nu helt platt i jämförelse mot den galet humlade Hoptimum. Jag vet själv och har hört andra som tyckte Hoptimum var sådär, men jämför man den glas mot glas med någon annan humlestinn öl så känner man skillnaden direkt. Hoptimum var underbar! Extremt humlad och bittert salmiak och vaniljkraftig len smak, lite som en trippel eller quad-IPA ska vara.

Efter den första jämförelsen slog vi till med att prova Bigfoot 2009 mot Bigfoot 2011. Kul då jag har fler 2010 och 2011 hemma men rätt få 2009 kvar. Precis som anat så hade Bigfoot 2011 mycket mer rivig humle i smaken och den var mer urtypen av en fortfarande maltig men humlekaxig barley wine. Bigfoot 2009 var däremot precis så som man anade, betydligt lenare, mycket rundare och mer finstämd. Borta var det riviga och den stora humlesmaken, så visst är det en öl som tål att lagras – men allt beror på vad det är man är ute efter – humlesår eller mjukare barley wine. Oavsett vilket så är det bara att se det empiriskt, Bigfoot går alltid åt – fort när den kommer och vissa dricker dem direkt, andra lagrar dem medan en sista grupp spar vissa och dricker andra – den som spar den har.

Nu när vi så väl provat det som fanns så var det väl bara en sak att göra? Frossa i den riktigt fina Gruyerzern man ställt fram kuber av – en ost som är EXCELLENT till IPA och ta in en flaska Hoptimum. Ja, Hoptimum och Gruyeren var perfekt och är något alla bör prova (IPA och den osten då vill säga). När sedan en till vän och Fredrik från Ölhunden kom så var det ju inte mycket mer att göra än att ta in ytterliga en flaska Hoptimum. Så med andra ord vart det ett riktigt trevligt event och som jag skrev, försök ta er förbi baren vid tillfälle, den ligger rätt trevligt till och de har riktigt bra och prisvärt ölutbud.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “En eftermiddag med Sierra Nevada, Hoptimum och Wicked Wine på NK”

 1. Weine says:

  Du "vågade" inte ta upp deras prissättning av Sierra Nevadas specialöl?

 2. Micke says:

  Ja, det hade varit mycket intressant att höra deras tankar kring prissättningen av specialölen. Det behöver ju inte vara någon aggressiv utfrågning eller dyl. Bloggare som kysser öl-leverantörers ömma baksidor finns det redan nog av 🙂 (Ingen nämd, ingen glömd).

 3. Manker says:

  jag var ju där som "privatperson" så satt mest och snacka skit och drack Hoptimum med mina vänner.

  därmot vet jag att inpriset på krog är ungefär detsamma som vi fick köpa den för på bolaget. Sverige fick 60 flaskor av den vilket var mkt mer än tex England. Så få flaskor som är svårfunna och dyra även i USA är ju rätt dyra. sedan är det värre med just IPAs.

  Men ska kolla det med dem, för att en DIPA lägger sig som en av de dyraste ölen jag sett på bolaget är rätt skum. Vilket jag också både här och på Beer Sweden Forum har ifrågasatt.

  sedan är det nog vanligare att leverantörer fjäskar för bloggare än tvärtom. men jag skulle vilja påstå att jag gör ingetdera då jag inte får ut något av det (som vissa andra får).

  men jag återkommer, troligen via facebook om varför de är prissatta såsom de är

 4. Johan says:

  Jag har mailat WW förut och frågat hur det kommer sig att Hoptimum har så högt pris men jag fick aldrig något svar.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply