Categorized | Ölrecensioner

En hiskerligt bra underligt dålig(?) öl – Mikkeller Special Series Cherry Alive?

Glöm inte att tävlingen fortfarande pågår!

Mikkeller har ju lika mycket olika “serier” av öl som andra har böcker, skivor, underkläder, öl eller något annat som de spar hemma. Nu verkar han i och för sig bara ha gjort en öl i den för det här inlägget aktuella serien, en suröl som han sedan lagrat på gamla Cantillonfat. Ölen kommer på en De Molen-liknande liten 25 cl flaska med vaxad topp. Läser man lite på internet om folks åsikter om ölen verkar de vara rätt olika men gemensamt är att den anses vara lite “speciell” på gott och ont, som en vildöl som ibland är lik en kriek medan den andra gången har mer vildölstoner eller rent av någon underlig arom som för tankarna åt något helt annat. En intressant iaktagelse för de som bryr sig om sådant är att Beer Advocate listar den som fruktlambic.

Lite på tal om Mikkel, men annars gällande “flying brewers” så har det diskuterats på Beer Sweden Forum om det är bra, dåligt, rätt eller fel att antingen bara släppa iväg recept till något annat bryggeri alternativt/kontra att resa runt och själv brygga där. Vad är era åsikter? Mikkel är ju en av dem som producerar överlägset flest nya öl per öl så som det känns, är han geni eller har han – om man är något krassare – varierad kvalitet? Och beror det isf på honom själv eller på främst hur duktiga De Prouf (som gör de flesta av hans öl) är?

Mikkeller Special Series Cherry Alive?

Utseende: Helt platt röd vätska om drar åt “utspätt blod”-hållet, inget skum att tala om även fast det kan tvingas fram lite meck runt kanterna.
?Doft: Aceton är det första som slår mig, eller om det bara är oerhört koncentrerad körsbärsdoft.. med aceton. Mycket ekade dofter, kanske till och med lite vinösa inslag men vad gör det när det är en underlig aceton/nagellacksarom (väldigt koncentrerad och otippad vinäger) som sitter kvar. Säkerligen härstammar den någonstans ifrån, men varifrån, och varför? Eller är det bara vad som sker när det är surt, lite sött och ekat samtidigt på ett sätt man inte är van vid? Smakar den likadant??
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Lite kraftigare “lätt” kropp än förväntat. Smaken då? Ja, mer åt en riktigt fin kriek, riktigt fin. Men i början, innan det “sjunkit in” är det återigen nagellack och en släng aceton. Visst, vinäger är chillat och kan vara rätt gott i rätt öl, men när man har en rätt fin “kriek” going, varför då ge den de dragen? Eller är det bra? En vinägerkriek eller en kriek med vinäger? Ja, acetonen är borta och nu är det vinäger som är det nya svarta. beroende på hur man gillar vinäger visar på hur man lär gilla den här.

Betyg? – Bättre. …och jag gillar vinäger. Det är lite “fel” först, men när man släppt tanken på kriek och körsbären och börjar förstå och tänka på den där “underliga” smaken så är det rätt gott. Vinäger och ekat med slängar av körsbär, lite krävande men gillar man det så gillar man det, annars..? ja, då lär man väl inte gilla det lika mycket.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “En hiskerligt bra underligt dålig(?) öl – Mikkeller Special Series Cherry Alive?”

  1. CalleT says:

    Har inte provat denna öl, men det är troligen kombinationen hög halt ättiksyra + etanol + allt för hög halt av den ester som de bildar (etylacetat) som du känner. Kombinationen är samma som receptet på "Salubrin" och drar gärna även åt aceton-hållet. Etylacetat brukar ju beskrivas som "grönt äpple", men det är bara vid måttliga halter, och i frånvaro av ättiksyra.
    Det här är en doft som brukar dyka upp i "ovana" surbryggares alster (för dålig kontroll på syretillförsel under lagring), och något som de klassiska surbryggerierna inte skulle sälja, utan istället hälla ut, eller eventuellt blanda in som en liten del i en blandning. Experimentbryggarna låter oss dock vanligen på gott och ont smaka experimenten precis som de blev, snarare än att hälla ut (eller om det är av ekonomiska skäl….). Ett litet försiktigt "ättiksbett" tycker jag är helt ok och gör definitivt många suröl till de goda öl de är, men när det trillar över till "aceton/lösningsmedel/salubrin" tycker jag helt klart det är en defekt (om nu inte bryggaren verkligen har ansträngt sig för att det skall bli sådär). Men gillar man den ärligt (och inte bara för att det är "unikt"/"nytt" bl.a bl.a ) så är det såklart så att man skall njuta det fullt ut och glömma alla tankar om "defekt".

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] En hiskerligt bra underligt dålig(?) öl – Mikkeller Special Series Cherry Alive? (Manker Beer)Ölråd 20110805 – Röstlund. Brooklyn Sorachi Ace, Amager/Goose Island Rye King, Mikkeller/Three Floyds Ruggoop Rye Wine & Rogue XS Old Crustacean -08 (Ölrådet) […]


Leave a Reply