Categorized | Ölrecensioner

En hybrid brown ale/IPA? Beer Here Höst Citra

Ölen som fick byta namn för att bättre lämpa sig för vårt svenska systembolag med förordningar och policies. Ursprungligen kallad för Kama Citra heter den nu passande Höst Citra. Det är en brown ale med basen i brittisk malt (men även chokladmalt och karamellmalt) och med en markant stor dos av Citrahumle. Citrahumlen ger fräsch citrussmak och aromer av grape och frukt och är en humlesort som vi har sett mer och mer av i år. I BrewDogs IPA is Dead-pack så var det många som höll Citran som sin favorit då den har alla de karaktärsdrag som många nog hade ansett vara väldigt typiska för en (I)IPA. Det som är intressant med en såhär pass humlig brown ale är att se hur humlen balanseras mot choklad- och kaffesmaken vilka är vad du förväntar dig att finna i en öl av denna typ. Humleolja och citrus med något rostad choklad och kaffe låter som en perfekt start på hösten, är den såpass bra då? Är det här en öl man kommer dricka när man vill dansa in hösten i sällskap med en duglig öl? Eller är det något som blir obalanserad och slutar som en hyffsad idé? Manker och M2 tittar efte!

 

Beer Here Höst Citra


Utseende: nästan kaffemörk vätska men något mer kastanjegyllene med ett skum som har en fin gräddig topp. Fyllt av små till något medelstora bubblor.
Doft: Som en nötig, torr blend av bitter och lätt kaffestout.Ändå rätt tydlig inslag av citrans gräsiga citronton. Men det är dålig torr choklad och billigt kaffe
Smak: även smaken med den medelfylliga och lagom kolsyra vätskan har spår av grynig choklad, billigt rostat kaffe och likväl så har den rätt pansar smak och inslag av humlen. Den rätt speciella (jämfört med andra “citrusartade” humlesorter) citrussmaken och det gräsiga, fräscha gör sig väldigt bra här. Det är lite mörkare men ändå IPA, inte en sommar IPA men så är det också en något mörkare IPA/humligare brown ale. Klarar den det då? Ja, det tycker jag.

Betyg? – Bättre. Jag gillar mina IPA som jag gillar mitt gräs – humligt. Det är helt okey som brown ale med aningar kaffe och rostad malt med en torr finish. Sen kommer citran in och det blir lagom beskt utan att det tar över med fruktigt tropiska smaker eller för mycket beska. Citran passar bra till en brown ale då det tillför lite citrus och en skön gräsig smak och beska, passade helt okey till en bit gruyere. Det är djärvt att humla upp ölen såpass men det är också det den vinner på och det som jag tror för den både varierad och passande till både mat och som sällskapsdryck.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “En hybrid brown ale/IPA? Beer Here Höst Citra”

  1. Jonas Danielsson says:

    det var denna ni skulle testat till kalops!
    Misstänker ett grymt giftemål, mellan denna något falska och bittra brownale och den små mustiga men endock söta kalopsen…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply