Inför Systembolagets släpp 2/4 – del 2 – Exklusiva T7-släppet

Igår postade jag del 1 av “inför-analysen” för Systembolagets släpp 2/4 där nyheterna i det fasta sortimentet samt T5-släppet behandlades. Det kommer mycket roligt i T5-släppet och det är något jag är riktigt glad för då jag hellre ser att god öl kommer ut i landet än till 3 städer och en butik i vardera. Självklart förstår jag varför det är så, men öl ska vara roligt och roligt har man när man är fler som kan uppskatta allt som kommer hit. En bra blandning av ljust, mörkt, surt, beskt, fruktigt och svart tycker jag – samt från en okey blandning länder, kvalitet helt enkelt.

Men nu går vi över och kikar på del 2 som berör T6 och T7-släppet, skillnaden mellan dessa två ser ni längst ned, men kort och gott är dem desamma bara att T6-ölen finns i större mängd i depån (bra tycker vi).

I T7-släppet då, vad återfinns där likt en vårbelöning för god hantering av vintern? Jo kaffekrig var på G tills Goose Island Bourbon Coffee Stout ströks då Panosgruppen inte kunde leverera utlovat antal flaskor. Synd som attan. Istället blir det enbart den trevliga  Flying Dog Kujo Imperial Coffee Stout. Kujon har verkligen imponerat på mig och jag tror den kommer gå åt rätt raskt, självklart har man hundrelaterat kaffe i form av Black Dog Coffee och de 8,9%’en märks knappt tycker jag.

Thornbridge som har med sin black IPA Raven har i T7-släppet en väldigt spännande “traditional ale” (4e bäst efter 3 st Hair of the Dog-öl enligt Rate Beer). Bracia är det keltiska namnet på en honungsdryck som var vanlig på järnåldern och ölet har en intressant blandning mörka maltsorter och varierad humling. Troligen något som kommer gå åt i en rask takt även denna. Priset på 99 kronor för 50cl kanske ses som lite dyrt, men tror den är mer än värd det.

Inte alltför olik traditional ales har vi barley wines, där danska Ørbæk Bryggeri firar 100 år med en Barley Wine från 2008. Jag vet inte så jättemycket om ölet och i ärlighetens namn är det nog en öl jag kommer låta stå. En 14 kronor billigare (84kr) än ovan öl från Thornbridge för samma mängd känns inte helt motiverat.

En något dyrare öl (129 kronor för 33 cl) är den efterlängtade kollaborationsölen mellan Lost Abbey och BrewDog – Lost Dog. En Imperial Porter som lagrats på romfat i över 12 månader vilket ger den en komplex elegans och spännande smakmixtur. M2 har provat denna ute på krogen och gillade den skarpt och jag tror få förväntar sig något halvdant från dessa två vildsinta bryggerier. Lär gå åt lika raskt som alla andra specialöl från sverigefavoriterna BrewDog.

Slutligen finner vi två väldigt kvalitativa öl från Belgien. De Glazen Torens Jan De Lichte är en något starkare Belgisk witbier bryggd på bland annat vete och havre och med tanke på hur prisvärd den är – 73kr för 75cl är det här en öl att både njuta av under vår och sommar. Samtidigt vet jag att den som jag av erfarenhet vet att den lagras väldigt väl. En oerhört frisk och läskande witbier utan alltför tydliga kryddtoner, vilket passar utmärkt till mat och som sällskapsöl nu när solen är mer frekvent. Den andra belgaren är La Rulles La Grande 10. För 88.50 får du en av dessa 75cl-flaskor med en Belgisk strong ale från ett bryggeri som jag tycker levererar väldigt prisvärda och fräscha öl utan att behöva “göra något extra”. Med de sedvanliga smakerna av kryddor, lite druvor, fruktig ljus malt etc. är det en stabil öl som är värd att prova.

 

2012-04-02, Små partier, fasta nyheter

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

® Manker rekommenderar
® M2 rekommenderar

T6 11690 Thornbridge Bracia Storbritannien 500 99,90 600
T6 11689 BrewDog Lost Dog Storbritannien 330 129,00 960   ®®
T7 11642 La Grande 2010 Belgien 750 88,50 660
T7 11637 Ørbæk Barley Wine 2008 Danmark 500 85,00
T7 11648 Flying Dog Kujo Imperial Coffee Stout USA 355 37,90 ®®
T7 11671 Bourbon County Coffee Stout USA 650 132,30 ®
T7 11697 Jan de Lichte Belgien 750 73,00

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Inför Systembolagets släpp 2/4 – del 2 – Exklusiva T7-släppet”

  1. Robert H says:

    Vatusan, Fattar inte att de stryker ölen om de inte kunde leverera mängden, är ju bara ta in allt de skulle fått. Det var ju ÖVERLÄGSET den ölen jag såg mest fram emot, Goose Island gör ju bland fetaste stoutarna i världen. Vanilla modellen var ju underbar. Nu blev jag faktiskt rejält besviken på bolaget.

  2. dempa says:

    Ja det var en trist nyhet. Vilka är panogruppen?? Aldrig hört talas om dom. Skulle säkert gå att göra en privatimport på ölen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply