Categorized | Nyheter Systembolaget

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp under februari (5e och 19e)

Som vanligt är det bara dagar in på den nya månaden dags för släpp på Systembolaget. Häromdagens släpptes februarinyheterna i det lokala TSLS-sortimentet och där var det förvånansvärt hög kvalitet, mer om det senare. Nu kikar vi på februarinyheterna i det vanliga, något mer exklusiva sortimentet och då består det av två stycken släpp – 5’e respektive 19’e februari.

Förutom ölen nedan, vilka är de som var med på Skribentprovningen på Systembolaget så släpps även ett par exklusiva öl i T7-modulen, alltså de 3 vinkällarbutikerna (varför de nu kallas vinbutiker). Av dessa är väl allt förutom Abstraktölen sådana man bör köpa på sig, och gärna ett par extra av. Lindemans båda nya öl är både spännande och väldigt goda där Blossomgueuze är som en betydligt mildare, men också lättillgängligare Cantillon Mamouche. Cuvee Rene Special Blend 2010 är bra god och lär kunna lagras väl. De Ranke gör aldrig dålig öl och Hop Harvest brukar vara lika bra varje år, givet köp även där. Japan-ättade OWA är alltid rätt spännande och Yuzu Lambicen som Constant Companion haft inne förr är både läskande och väldigt god med sina fina citrustoner. Kort och gott, ett lagom stort och bra T7-släpp.

5/2/2016
11463 BrewDogAbstrakt 19 (Storbritannien 37,5 cl 139,90 sek)
11561 Lindemans Special Blend 2010 (Belgien 75 cl 158 sek)
11318 De Ranke Hop Harvest 2015 (Belgien 75 cl 124,50 sek)
19/2/2016
11741 Lindemans Blossomgueuze (Belgien 75 cl 139 sek)
11829 OWA Yuzu Lambic (Belgien 37,5 cl 119,90 sek)

 

Exklusiva nyheter 2016-02-05

T5

Boon Oude Geuze Mikkeller Blend (Belgien 75 cl 109 sek 7%)
Mikkel valde ut extra torra fat och detta blev resultatet, härligt unken med källare, gamla trasor och en torr syrlighet som sitter kvar just lagom länge för att stilla ditt surbehov. En riktigt bra öl ni bör bunkra upp på.

modusmandarinaSka Modus Mandarina (USA 35,5 cl 29,90 sek 6,8%)
En underbar öl har kryddats med apelsinskal och torrhumlats med Mandarina Bavariahumle. Doften börjar likt Modus med gräsig humle och sköna örter men nu får du också syltigt apelsinskal och lite brittisk bitter apelsinmarmelad. Det är fortfarande lika gott, bara lite mer apelsin. Den här hade varit perfekt i sommar!

Sierra Nevada Celebration Fresh Hop IPA 2015 (USA 35,5 cl 31,50 sek 6,8%)
En favorit som är lika god färsk som lagrad. Drack en med närmare 7 år på nacken som var lika god nu som då den var färsk. Färsk smakar den likt många andra av bryggeriets humliga öl, kanske snäppet maltigare.

Sigtuna DIPA Organic (Sverige 33 cl 29,90 sek 8%)
Stabil svensk Dubbel IPA utan att dra för långt på puckarna. Fortfarande lite vörtig och rå men ren och läskande. Finns bättre humlade öl i samma prisklass men den här kommer att tilltala fler än den kategorin öldrickare.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier (Tyskland 50 cl 28,90 sek 5,5%)
Lagom köttig och rökig fasteöl som inte blir vare sig bränd, har för mycket sälta i det köttigt rökiga eller för den delen smakar enformigt. Visst smakar den som en full måltid, men utan att mätta vilket är perfekt om man vill ha en fyllig och smakrik öl att njuta av länge eller ofta utan att känna sig mätt. Köp!

Brooklyn Black Chocolate Stout (USA 35,5 cl 23,90 sek 10%)
En evig favorit som nu är närmare 4 kronor dyrare än när den var på sin peak och var det givna kapet på Systembolaget. Mörk malt, mörk choklad och lite bränt kaffe i bra kombination. Lagras rätt bra i en 2-3 år och är fortfarande ett kap.

T6

Edge / Lervig Pure Decadence (Spanien 33 cl 42,90 sek 10,3%)
Rätt så bitter Imperial Stout som visserligen har en sötma men som är snäppet rivigare än ölet innan. Väldigt balanserad för sina 10,3% med toner av mörkt bröd, lakrits och brända kryddor.

Left Hand Imperial Coffee Milk Stout (USA 65 cl 99,9 sek 8,9%)
Jag som älskar bryggeriets Milk Stout såg mycket fram emot deras kraftigare kaffeversion av samma öl, och inte blev jag besviken. Du får en laktosmjuk och något söt chokladstout med finfina toner av espresso och chokladkakor. På tok för lättdrucken, köp fler!

Dieu du Ciel Solstice d’Hiver (Kanada 34,1 cl 44,90 sek 10,2%)
En klassisk Barley Wine som värmer rätt fint en kylig vinterkväll, utan att bli spritig och utan att bli tossig. Något lätt blommig och örtig kolakaramell och värmande alkohol.

 

Exklusiva nyheter 2016-02-19

T5
Gänstaller Zoigl (Tyskland 50 cl 32,90 sek 5,8%)

Härligt herbal och smutsig doft som följs av en småsöt grynighet. Läskande och smakrik av toner som drar åt apelsin, gryn, ljusa kakor och bröd. En öl som man verkligen ska köpa på sig och njuta av!

garagecatrinaGarage Project La Calavera Catrina (Nya Zeeland 33 cl 36,90 sek 6%)
Det som börjar ack så ljust och milt, med toner av gelegummigodisar och ljus frukt får plötsligt en varm habanerotouch. Det den vinner på jämfört med många andra chiliöl är att du inte får den gröna paprikapepprigheten utan mer ren hetta och ljus fruktighet. Underliggana sötma och en av de bättre chiliölen jag provat.

Garage Project Day of the Dead (Nya Zeeland 33 cl 35,90 sek 6,7%)
En mörk lager inspirerad av Xocolatl, en mexikansk dryck med bland annat choklad och chili. Doften drar åt en Imperial Stouts fylliga kaffe, choklad och en uns chili medan den lättare munkänslan vittnar om att detta inte är din vanliga mörka öl. Ändå lyckas man verkligen bära upp smakerna och det blir aldrig för mycket chili eller hetta, tvärtom kunde man kanske byggt på den mer. Men mörk sirap, choklad och viss rökighet. Mycket gott!

Nynäshamns Ångbryggeri Smörpundet Porter (Sverige 25 cl 27,80 sek 5,9%)
Nästan lika rökig, men flaskprovet känns inte klart utan den får ljus fruktighet som brukar försvinna något med sista flasklagringen. Askig choklad och alltid en trevlig dryckesporter, men som tidigare är ölen för dyra mot vad du får – tyvärr.

Oskar Blues / Shamrock Death By Coconut (USA 35,5 cl 47,90 sek 6,5%)
En irländsk porter som gått ligga och gotta sig ihop med mörk choklad och hackad kokos. Jag som älskar kokos och tycker det fungerar rätt okey i öl skräms inte ihjäl, men vissa kommer att tänka på solskyddskrämmer och semestern i Aya Napa 2005. Själv tänker jag på Bounty (chokladgodisen) och kokosglassen man fick i kokosskal med choklad ringlat över. Riktigt lättdrucken.

To Öl Black Malts And Body Salts (Danmark 33 cl 39,90 sek 9,9%)
En kaffe IPA med badsalt och mörk malt och de som provat den förr vet vad de får. En IPA med beska och smak likt en mörk IPA, men med en otippad sötma från saltet och sköna kaffetoner som paras väl med smak av humlekotte och tallbarr. Väl värd ett par flaskor av om ni gillar en lite annorlunda öl som inte blir galen.

Founders Imperial Stout (USA 35,5 cl 38,90 sek 10,5%)
En sån där öl som jag tycker sätter standarden för ölstilen. Det här är en Imperial Stout när den är som bäst på samma sätt som Sierra Nevada Narwhal. Lätta toner av vanilj, mörk choklad och kaffe med lätt bitterhet för att göra intryck men utan att bli för rivig eller stark så att man bara vill ta en.

T6

Baird Carpenter’s Mikan Ale (Japan 33 cl 39,90 sek 7%)
En japansk IPA med mikan, en sorts satsumas. Trevlig doft och smak med satsumas och övrig citrus, lite råare än bryggeriets öl med yuzu som kan kräva mer utrymme. Något ojämn i smaken, men betoningen är på citrusfrukten och det lyckas den ändå behålla någorlunda.

Stone Enjoy After 07-04-16 Brett IPA (USA 75 cl 139 sek 7%)
Stone började med bäst före-ölen för att följa vidare med att göra brettade IPAs som man vill ska få ligga sig lite för att låta brettanomycesen få arbeta ut sig lite. Ett smart drag då humlade brettöl/brettade humliga öl kan vara på tok för råa just när de släpps och brettanomycesen lever rövare. Sköna citrustoner mixas med mild brett och lagom kryddighet. Ett bra öl för de som vill våga sig in på brettade öl men ofta skräms iväg av de alltför riviga varianterna.

Modern Times Mega Fortunate Islands (USA 65 cl 95,90 sek 8%)
Bryggeriet tog vanliga Fortunate Islands och pimpade upp den, tur är det. Det här är riktigt gott, mjuk och följsam i munnen med toner av mango och len tropisk frukt följt av behaglig beska. Väldigt läskande!

Buxton / Oedipus / Rooie Dop Ring Your Mother 1832 XXXX Mild (Storbritannien 33 cl 39,90 sek 9,5%)
Ett spännande experiment som likt det amerikanska Pretty Things undersöker ölstilen Mild, från ett historiskt perspektiv då alkoholstykan var högre och beskan betydligt högre. Vissa kolatoner men överskuggat av beska och örtig grön humle, också viss fruktighet utan att för den delen kännas ljus och fruktig. Intressant och köpvärd!

Hairy Eyeball Tap StickerLagunitas Hairy Eyeball (USA 65 cl 89 sek 9,1%)
En klassiker som inte har bryggts på länge och som de anställda har hört om likt myter. En trevlig American Strong Ale som jag tycker mer drar åt en Brown Ale eller svagare Barley Wine utan sötman. Rostade nötter, ljusare choklad och mild bitterhet.

Garage Project Cabbages and Kings Imperial Oyster Stout (Nya Zeeland 65 cl 94,4 sek 12%)
Imperial Stout bryggd med horopitoväxten och ostron. Smak av torkad fruktkaramell, karaktär av russin och torkad frukt men ändå inte. Väldigt speciell utan att bli äcklig, men också något som kräver lite tid av dig som dricker den.

T7

Nya Carnegiebryggeriet Krakatau (Sverige 75 cl 99 sek 9,2%)
En riktigt mörk Imperial Stout som trots lätt bränd malt och stark mörk choklad ändå är rätt snäll och mjuk till kroppen och len och aningen söt, utan att bli sliskig. Chokladsås och lite oljig lakritschoklad ihop med lätt barrighet. Väldigt god redan nu men nog extra fin om något år i källaren.

Brooklyn Black Ops (USA 75 cl 149 sek 11,6%)
Inte alls världens bästa öl, eller för den delen mest åtråvärda öl – men det här är och förblir en favorit och klassiker. Perfekt balans mellan Imperial Stout och woodford Reserve-faten den legat på. Just lagom träkaraktär i förhållande till både vanilj, choklad och andra toner. Glad att jag har någon enstaka flaska bortglömd i källaren.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Analys inför Systembolagets exklusiva släpp under februari (5e och 19e)”

  1. Love says:

    Wow, vilken kunskap och vilket intresse för öl! Blir till att besöka er inför nästa vända på Systemet.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply