Manker Beer om öl i Göteborg och artikeln i “Fokus Krog våren 2012”

Som viss har märkt har vi inte varit lika frekventa med artiklar, recensioner och nyheter på Manker Beer på sistone. Anledningen är att vi har haft fullt upp privat med jobb och allmänt leverne. En bieffekt av detta är att det på grund av jobb har blivit och kommer bli mycket hängande i Göteborg, något som inte stör mig så mycket, utan främst gäller M2.

Men man ska se positivt på allt och en av fördelarna med detta är att vi bekantar oss med en ny stad och deras ölutbud och ölkultur. Jämför man med Stockholm så har Göteborg än väldigt spännande ölscen med ett par kända bryggerier (Dugges och Oceanbryggeriet lär de flesta ha hört om och provat öl från), ytterligare en känd bryggare (Stefan Mohawk Gustafsson) och flera välrenommerade krogar (3 Små Rum, Haket, Ölstugan Tullen, the Rover, Ölrepubliken m.fl). Nu händer också mer och mer o staden och exempelvis Ölrepubliken får mellan den besök av Nøgne Ø‘s bryggmästare Kjetil för en spännande Beer Makers Dinner samt två intressanta provningar. Vi lät därför M2 göra lite efterforskningar vad mer som händer i staden och hur ölscenen ser ut.

Vid ett av sina besök satte M2 därför sig ned med en barndomskompis som bor och arbetar i staden, vilket utmynnade i en väldigt läsvärd artikel i magasinet Fokus Krog. Det artikeln fångar av Göteborgs “ölaura” är helt i linje med min, och vår, personliga syn. Man kan och får ibland vara ölnördig, lite snobbig, men så länge man ser det goda i att ölen ändå börjar ta tillbaka sin plats på middagsborden och på restaurangerna så ska man vara tacksam. Öl ska var roligt, öl ska vara socialt – det är lite av vårt mantra på Manker Beer och i takt med att vi låter det vara socialt, gör det accepterat och inbjuder “noviser” till att dela det hela med “oss mer erfarna” så ökar vi medvetandet och ett intresse. Vissa vänner man har dricker mer än gärna en god öl, finns det en bra öl på krogen de är på så väljer de hellre den än en stor stark av någon oklar sort.

Vi har även haft en sittning med tidigare nämnda bryggaren Stefan Gustafsson, göteborgare men som brygger runtom i landet och i Belgien. Stefan skulle inte ha något emot att ha närmre till bryggplatsen och skulle gärna ha ett eget bryggeri, något som många så kallade flying brewers ibland får skit för att “de inte har eller vill ha”. Mer om denna sittning kommer framöver. Framöver kommer också ett inlägg om vårt tidigare besök på Oceanbryggeriet, där Jämtlands gamla Bryggare Bing huserar.

Övriga landet då? Nu vet jag inte om Stockholm, Malmö, Falun, Örebro, Linköping eller Flen har en mycket mer annorlunda ölkultur. Jag tror inte det. Det sker mycket just nu för att sprida ölkulturen runtom i landet, samköp på forum likt Beer Sweden Forum, Systembolagets om än just nu struliga beställningsfunktion och öldrickande vänner som annordnar provningar ihop. Nya hembryggare och bryggeriprojekt startar, krogar i mindre städer börjar ta in mer och bättre öl etc. Allting leder det framåt.

Vi hoppas se mer av detta och det ska bli oerhört trevlig att lära känna just Göteborgs ölscen bättre. Kom gärna med tips på gömda juveler, ställen med bästa ölutbuden som inte är “rena ölkrogar” och små nya spännande bryggerier. Eller varför inte möta oss för en öl på ditt favorithak?

Väl mött Göteborg, snart är det vår, snart skiner Poseidon och snart ses vi för en öl hoppas jag.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Manker Beer om öl i Göteborg och artikeln i “Fokus Krog våren 2012””

 1. Anders says:

  Förutom ovan nämnda ölinformatörer så har vi Svenska Ölfrämjandet. Som verkar för:”att tillvarata de svenska ölkonsumenternas intressen ifråga om tillgång, kvalitet, urval och pris på öl. Vidare skall föreningen värna om öl gentemot andra alkoholhaltiga drycker samt sprida kunskap om öl och dess historia.”

  Så upplysningsvis så har SÖF årsmöte på Haket nu på lördag (se SÖF’s hemsida) och dessutom har en mycket aktiv Göteborgsavdelning, månatliga träffar (lördagar) på Haket som oftast är förknippade med någon form av föredrag och/eller ölprovning.

  • manker says:

   Tack Anders, du får gärna hojta till om det händer något roligt i ölväg i Göteborg framöver 🙂

 2. Fredrik says:

  Ett skönt litet ställe med tex gubna, titan IPA, Thomas Creek porter mfl på burk/flaska i sin lilla kyl är Stage Door. Ligger vid berzeliegatan. Blandad publik med en mix av teater/symfoniorkester folk till Frölunda supportrar (när det är match, ligger nära Scandinavium, dock inget sportställe och inga tv-apparater så långt ögat kan nå). Kör med begreppet gäst öl, dock på flaska och burk.

  Ett annat undangömt ställe är Restaurang Picasso, sidogata från Avenyn. Hade en väldigt stor lista med vanliga öl (mycket ljus lager dock) sist jag var där, när vi skulle gå upptäckte jag en kyl vid toaletterna som innehöll massa Flying dog, chimay osv.
  När jag tittar på öllistan på deras hemsida idag så verkar de ha utökat ännu mer med tex great divide, nuclear penguin, sierra nevada, fler flying dog, ocean, nått kanadensiskt mikrobryggeri osv)
  kolla själva på

  http://gastrogate.com/restaurang/restaurangpicasso/page/7

  En annan räv är hotellpuben Tidbloms som ligger “bakom” Redbergsplatsen/Olkrokstorget (andra sidan redbergsparken/berget). En del sierra nevada, flying dog, förra årets mohawk barley wine (en del wicked wine mao). Riktigt grym lokal och bra uteservering som fångar kvällssolen (sol ca kl 15-19/20?)

  Tre tips att kolla utöver de “vanliga” ölpubarna

  • manker says:

   grymma tips! ett par nya ställen att prova

   Picasso känner man till, men visste inte att de hade ett chillat ölutbud. bra att veta nästa gång.

 3. Fredrik says:

  Glömde Rotary Pub, ett paradis för ölnörden. Dock endast öppet 19-24 ons-fre. Drivs av studenter som inte tar ut lön, därav de billiga priserna. Se öllista och annan info på http://www.rotarypub.se/inne.php

  Sist jag var där skrev jag för skojs skull ner priserna på de öl jag drack.

  To Öl – Reprationsbajer 50kr (flaska)
  Mikkller George 100kr (flaska)
  Hoppin Frog doris destroyer 200kr (65/75cl flaska)
  Founder Double Trouble 70kr (flaska)
  Mikkeller 19 50kr (Fat 40cl) (Läste i nån blogg att Man on the moon i sthlm vid den här tiden tog 149?? eller liknande för 40cl Mikkeller 19, mao 100 kronor billigare på Rotary =)

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply